Мързелът не е зло и не е порок. Това е само обратната страна на действията, без едното не съществува другото.

marzel-pochivka-1

Мързелът и почивката

 

Избирайки възможности, ние се отказваме от останалите. Не можем в един и същи момент да спим и да се развличаме, да четем книга и да танцуваме. Когато правим едно нещо, ние не правим и нещо друго.

Мързелът и работата са неделими, както деня и нощта, Ин и Ян, като две страни на една и съща монета. Пасивността и действията в правилни пропорции се допълват взаимно, оформят пълната картина на вашия живот. Да, да обичаш работата си е добре. Слънчевият ден също е приятен, но в Арктика, където той трае шест месеца, жителите се крият от светлината за да могат да се наспят.

Мързелът ни предпазва от умора и ни помага при избора на правилния приоритет. Ако в даден момент вие нищо не искате да правите, ако ви е нападнала непобедима апатия – вслушайте се към организма си. Може би той протестира срещу омразната работа или твърде заетия график. Може би е крайно време да внесете промени в своя живот.

Задайте си въпроса: „Какво не искам да правя?“, „Защо не искам да правя това?“, „Какво ще се лучи, ако не направя това?“. Отговорете на тези въпроси честно и ще можете да видите нещата в нова светлина, ще разберете по какъв път да се движите, от какво да се откажете и какво да придобиете. Това ще ви помогне да живеете в своя полза, да се развивате във вярното направление и да не хабите живота си в безсмислена суета, носеща само умора и загуба на скъпоценно време.

Отдайте се на течението!

Ние сме свикнали да мислим, че човек е длъжен да управлява ситуациите. Опитваме се да контролираме всичко случващо се с нас, като се стараем да не изпуснем и най-малката дреболия. Губим много енергия ( ленивото отношение помага за увеличаване на жизнената енергия), но не е ли по-добре да осъзнаем, че съществуват явления в нашето битие, които не можем и не трябва да управляваме.

Представете си един плувец в дълбоки води. Той е силно изтощен, но започва да гребе още по-усърдно, и то против течението, за да може по-бързо да постигне целта. Разпилявайки остатъка от силите си, той рискува да потъне. А друг си лежи по гръб и се оставя водата да го носи, докато го изнесе на брега.

Спокойните, премерени действия и умението навреме да се отдадете на потока събития често се оказва по-правилно, от паниката и потъващите опити да вземете всичко под свой контрол.

Понякога мързела се проявява във физическа, психологическа или умствена умора. Преумореният организъм ни устройва бунт, отказва да работи и ни принуждава да си починем. Затова когато почувствате емоционално безсилие или не искате да правите нищо – просто си починете.