Ние всички знаем, че заниманията със спорт могат да помогнат за корекция на фигурата, но тъй като всеки човек има различна фигура, то и корекциите за всяка фигура трябва да бъдат различни.

Съответно и всяка тренировка, за по-голяма ефективност, трябва да се избира въз основа на своя тип телосложение.

types-of-physique

За всяко телосложение – своя тренировка

При жените се открояват няколко типа телосложение:

X-образно телосложение се характеризира със съизмерими по ширина бедра и рамене, достатъчно тънка талия и големи гърди. Основните места, предразположени към натрупване на мазнините в тялото, са бедрата и задните части.

А – образно телосложение се характеризира с относително тесни рамене и широка, тежка тазобедрена област. Формата на тялото е крушовидна, задните части и бедрата – основните места, изложени на натрупването на излишни мазнини. Натрупването на излишните мазнини се получава вследствие на забавения метаболизъм.

Т – образното телосложение е противоположно на А – образното. То се характеризира с широки рамене, тесни бедра, малки гърди. Съществува тенденция за отслабване, поради средната скорост на метаболизма. Мастните отлагания се натрупват най-вече върху страните, гърба и гърдите.

Ообразното телосложение има пищни форми, широки кости, явно изразена склонност към наднормено тегло. Много бавният метаболизъм води до това, че излишните мастни отлагания се натрупват практически по цялото тяло. Поради това има пълнота на ръцете, гърдите, бедрата, видимо изпъкнал корем.

Iобразно телосложение. За него са присъщи измършавялост, слабо развитие на мускулите, тънки кости. Поради високата скорост на метаболизма мазнини в тялото на практика не се натрупват.

H – образно телосложение. Жените с тези форми имат атлетично телосложение, момчешки външен вид. Размерите на гърдите, талията и бедрата са приблизително еднакви. Плоските бедрата са характерна черта на правите форма. Тези дами имат висока скоростта на метаболизъм и достатъчно трудно качват килограми. Основният актив са дълги и стройни бедра. Основният проблемна фигурата е ясно изразената „плоскост“.

Определяйки своя тип телосложение, вие можете да акцентирате върху тези корегиращи упражнения, които включват най-проблемните части на тялото и да изберете най-подходящата за вас тренировка.