Повечето хора, който активно се интересуват от спорт искат да знаят дали могат да извършват любимите си занимания по време на настинка. Даже лекарските мнения  могат да се разделят на положителни и отрицателни.

sport- kogato- sme- bolni-1

Въпросът е когато човек е неразположен физически, чувства се слаб, дали е добре да се натоварва чрез тренировки или да си даде заслужена почивка.

За специалисти, като треньори, инструктори и други- физическото натоварване е строго забранено.

За така наречените “любители” на спорт, които посещават фитнеси или спортни зали с различни занимания, мненията се много различни и двете страни-за и против, не могат да стигнат до консенсус. Неотдавна се е считало, че по време на главоболие, физическо неразположение или други симптоми, съпровождащи простудните заболявания, тренировките от всякакъв тип са строго забранени. По времето когато организма е неразположен, физическите упражнения с който го натоварваме не биха били от полза.

Днес има по- съвременни представи, мнения и твърдения относно тези заблуди.

Специалистите са категорични, че заниманията със спорт когато сме болни с нищо не повлиява на оздравяването, но може само да го ускори, което само по себе си е плюс. Единственото единодушие, което е постигнато е , че при наличие на висока температура, физическо натоварване е противопоказно.

Заниманията със спорт по време на лека настинка, дори би ви помогнала да облекчите симптомите. Не е нужно да спазвате точно посоченото време от 50-60мин, дори и 30мин са достатъчни на ден.

Естествено трябва да послушате лекаря си когато ви посъветва да отложите тренировката, за да няма неприятни усложнения. А моралната отговорност спрямо другите също е важна – да не заразявате другите около вас.

Ако все още чувствате, че неразположението ви не е преминало, но не искате в никакъв случaй да отлагате заплануваната вече тренировка, намалете интензивността и с 40-50%. Също така е важно да се знае, че трябва да приемате много вода.

Ако все още се чудите какви упражнения биха били полезни за вас, то ние ще ви препоръчаме няколко.

sport- kogato- sme- bolni

Различните видове аеробика и танци- степ аеробика, фит денс микс, бягане в парка, бели денс и други са силно препочитани от личностите свикнали с високо физическо натоварване. Друго занимания, които са изключително полезни са йогата и стречингът. Силовите упражнения, като канго джъмпс, фит джъмпинг, тае бо  оставете след като оздравеете.

Разликите в мненията на специалистите и лекарите идват от там, какво е точно физическото неразположение и кои са методите, които ще ви помогнат да се излекувате, а всъщност дори и да заздравите имунитета си.

Лекарите изказват мнение че, тае бо и всички спортове на основата на интензивна аеробика, на тези с елементи от бойните изкуства, йогата и стречингът са изключително незаменими и полезни. Занимавайки се с тях вие не само, че ще подобрите здравословното си състояние, но и простудата и грипът ще ви подминават.