За ирландските танци обикновено казват: обувките, които шокираха света.

Интересът към ирландски танци се свързва преди всичко с необичайна поза на танцьора. Танцът се изпълнява на пръстите на краката, горната част на тялото е неподвижна, ръцете винаги са пропуснати. Акцентът е върху бързата работа на краката.

irlandski-tanci

Обучението по ирландски танци е не по-малко вълнуващо от неговото гледане.

Ирландските танци могат да бъдат разделени на няколко направления, които така или иначе са свързани помежду си исторически или структурно:

  1. Reel поначало е шотландски танц, в който краката на танцьорите сякаш плетат орнамент. Като ниво на трудност: easy reel, advance reel. По стил (софт или степ): light reel, teble reel.

  2. Jig наистина е най-старият ирландски танц. За разлика от Reel, той може да се раздели не само на видовете (софт или степ), но и по стилове, различаващи се помежду си като темпо: single jig (68), double jig (128), treble jig (замедленные 128), slip jig (98). Да не говорим за различните характери (slip jig е изключително женски танц).

  3. Hornpipe е най-младия ирландски танц. Няма да си спомняме, че преди имаше и по-мек вариант, а по-трудния го танцуваха само мъжете. Сега Hornpipe е танц на 44 от които е част от тройка.

  4. Ceili наричат всъщност традиционно парти с музика и танци… Опростено, стил  Ceili е танц по двойки, една, две, три, четири, осем или повече. 

Ирландските танци са много динамични и завладяващи. Те зареждат с положителен заряд, помагат на танцьорите за здрава и стегната фигура и изправена стойка.

Добре дошли в света на ирландските танци!