Български народни танци са източник на гордост за народа ни. Тяхната красота може да се сравни с величието на българската природа. За българските танци е характерна емоционалност, подвижност, движения се изпълняват бързо и енергично. Българите трепетно пазят своето изкуство, подобряват неговите елементи, внасят в старинните танци елементи на съвременност.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В българските народни танци има голямо разнообразие от ритми и мелодии. Но всяка местност си има свои особености на мелодиите, които изразяват душата на танца. Много векове назад танците са се изпълнявали заедно с песен. Тази традиция се е запазила и до наши дни.

Българските народни таци имат замисъл. Често музиката не съвпада с танцовата фраза. Това може да свидетелства за връзка с тракийската култура. Трудните ритми обогатяватли пластиката на българския танц, който е най-популярен сред ругите видове народно творчество.

В българските народни танци имат следните направления: ритуални, карнавални, календарно-празнични и трудови. Във всяко от тези направления се отразява както темперамента и вкуса, така и находчивостта на бългаския народ. Танците са прости по композиция и пространствен рисунък, но независимо от това, те са пленително красиви, многообразни и в тях има доста сложни движения с краката. Най-популярните народни танци са хоро и ръченица.

Българските народни танци ни зареждат с много енергия, както физическа, така и емоционална и духовна. Чрез народните танци ние се чувстваме живи и пълни с ентусиазъм, а активното движения ни помага за да бъдем винаги в отлична форма.