Jazz modern е род професионално танцово изкуство, появило се в края на 19-20 век в резултат на сливането на европейски и африкански танцови култури и утвърдило се главно в Съединените щати.

Jaz modern

Jazz modern като форма на изкуство идва от Африка. Черните хора предавали своите емоции и настроения посредством танца, така те са успявали да се противопоставят на всичките ужаси и унижения на робството, на които са били подложени в продължение на няколко века.

Традиционните африкански музикални инструменти, обикновено са ударни: настроени на различни височини звуци на барабани, ксилофони и дрънкалки, затова основна роля в този танц играе чувството за ритъм.

Характерните черти на джаз са импровизация, полиритмия,  суинграгтайм.

Движението може да идва от главата, раменете, коленете, много често посредством импулс.

Още от самото си зараждане джазът има най-различни поджанрове: Ню Орлиънс Диксиленд, Биг бенд, суинг, бибоп, латински джаз, джаз фюжън, кубински джаз, бразилски джаз, асид джаз и ню джаз. След разпространението си по света в него се вливат местни национални културни и музикални традиции, които дават още по-голямо разнообразие на жанровете в джаза.

Съвременният Jazz modern унищожава границите денс-спектъра, свързващ заедно всички стилове, форми и направления.

 Jazz modern е преди всичко олицетворение на емоциите на танцьора, това е танц на усещанията. Ще се изненадате колко много ще се промени вашия свят, когато се запознаете и вдъхновите от танца джаз.