Противно на общоприетото схващане, изгарянето на мазнините не се случва по време на тренировките. Ако вашата цел е малко да отслабнете, или да свалите повече от 10 кг., преди всичко бъдете търпеливи.

 Izgaryane- na- mazninite-1

Само много малка част се използва като източник на енергия по време на тренировки. По-голямата част от изгаряне на мазнините се случва в процеса на метаболизма, който включва основните физиологични процеси като дишане, функциите на органите и храносмилането.

За да може тялото ви да използва мазнините като гориво ( „изгаряне на мазнините“), трябва да създадете калориен дефицит (т.е., да консумирате по-малко, отколкото да губите). Повечето диетолози и треньори препоръчват да не се приемат повече от 500 калории на ден, което е в медицинските стандарти за загуба на тегло. Следвайки тази препоръка вие ще изгаряте мазнини и ще губите по 500 грама на седмица. Съответно, загубата на голямо количество излишно тегло, без вреда за организма, изисква постоянни усилия в продължение на дълъг период от време.

Група за подкрепа

Опитайте се да се обграждате с хора, които имат сходни цели. Това ще ви помогне да издържите в трудните моменти в борбата с изгаряне на мазнините.

Изгаряне на мазнини с помощта на упражнения

Високо интензивно кардио

Такива тренировки включват упражнения за сърдечно-съдовата система с редуващи се периоди на висока и ниска активност. Това ви позволява да изгаряте повече калории, но този тип тренировки не трябва да се използват непрекъснато и трябва да започнете с по-комфортни и прости програми.

Силови тренировки

Голяма част от силовите тренировки трябва да формират базовите упражнения, които карат да работят голям брой мускули за единица време. А останалата част от времето може да се посвети на кардио. Комбинацията от тренировка с тежести и малко аеробика трябва да увеличи изгарянето на мазнините.

Има полярни точки относно честотата и количеството на тренировките. И вие трябва да си съставите индивидуална програма на тренировки специално за себе си. За да направите това, трябва да вземете под внимание фактори като физическото ви състояние в момента, наличие на свободно време, които ще определят кога и колко ще можете да се занимавате.

Опитайте нещо ново!

Тази препоръка се свежда до факта, периодично да променяте упражненията и да извършвате нови видове физическа активност. Това ще помогне да се включат максимален брой мускули, а също така ще бъде от полза за вашата психика.

Важни съвети за хранене

Яжте малки порции

Най-важният аспект на всяка тренировка е правилното хранене. Без нискокалорична диета (консумиратне на по-малко калории, отколкото изразходвате), изгарянето на мазнините е научно невъзможно.

Избягвайте излишно приемане на калории

Консумация на калории, дори и от висококачествена храна, също толкова лесно може да увеличи вашите мастни запаси, както и заведения за бързо хранене. Избягвайте „празни“ калории, които се съдържат във всички продукти.

Яжте преди тренировка

Противно на общоприетото схващане, че тренировките на празен стомах способстват изгаряне на мазнините, вие трябва да приемете храна примерно 60-90 минути преди тренировките. Тези, които са хапнали преди тренировките ще спортуват по-активно, а значи и ще изгарят повече калории.

Яжте след тренировка

Калориен прием веднага след тренировка е от съществено значение за възстановяването. Малко количество от ниско калорични храни, особено силно се препоръчва след тренировка с тежести, тъй като това ще се отрази на последващите тренировки. В дългосрочната борба с намаляване на теглото, вие ще трябва да поддържате достатъчно количество енергия в организма, за да може да продължите да работите ефективно!

Пример за тренировъчен план за изгаряне на мазнините

Този вариант е за тези, които искат максимално ефективно да използват времето си в спортната зала. Тренировката трябва да се състои от упражнения, които задействат по-голяма част от мускулната маса на цялото тяло и не отнемат много време. а също така кардио натоварване, представляващо съчетание на дълга ниска активност и кратки интервали на висока активност.