Каква трябва да бъде интензивността на физическото натоварване за изгаряне на излишните мастни натрупвания? Лекарите не за първи път алармират за значителния процент хора, които се хранят много, а се движат малко.

intenzivnostta- na- fizicheskoto- natovarvane

С други думи, вложената енергия надвишава разходите за енергия. Това, което виждаме в крайна сметка: енергийните резерви, които не се консумират, се натрупват на бедрата, корема и задните части. Прекомерното тегло е допълнителна тежест, от която страдат вътрешните органи, особено сърдечно-съдовата система.

Енергийните разходи на тялото

Тялото харчи енергия, за да гарантира работата на всички органи, метаболизма и изпълнението на ежедневните човешки дела. Както знаете, основният източник на енергия са въглехидратите, допълнителните са протеините, които се включени в работата, когато тялото не получава въглехидрати. Мазнините също са резервен източник на енергия, тялото ги натрупва „в резерв“ под формата на подкожна мазнина. Правилното хранене – това е, когато въглехидратите съставят половината от дневния хранителен режим, третата част – мазнини, петата част – протеини.

Какво се случва при повишена интензивност на физическото натоварване?

Енергийните разходи с повишено физическо натоварване през първите 20-30 минути на тренировката се осигуряват от въглехидрати. Колкото по-голямо е запаса на въглехидрати, толкова по-дълъг е периодът на тяхното разпадане. Когато запаса на въглехидрат свърши, организма започва да използва мазнините. Ако целта на тренировките е отслабване, физическите упражнения трябва да продължават за дълго време – повече от час. Тогава калориите горят под физически стрес. Интензивността на физическото натоварване не винаги допринася за очаквания резултат. Освен това прекалено интензивните натоварвания дори могат да доведат до обратния ефект: въглехидратите се изгарят твърде бързо и човек започва да изпитва тежък глад. А до изгаряне на мазнините може и да не се стигне, защото човек бързо ще се измори.

intenzivnostta -na- fizicheskoto- natovarvane-1

Оптималното физическо натоварване – кое е то?

Оптималното физическо натоварване (т.е. дозирано) и при съвременната развита медицина се отнася до универсални и ефективни методи за предотвратяване на различни заболявания и особено сърдечни заболявания.

Но как да се изчисли оптималното физическо натоварване за човек?

По принцип, ако сте на възраст под 35 години и не се оплаквате от вашето здраве, тогава можете да започнете редовни тренировки без съвет от лекар. Но ако имате здравословни проблеми, по-специално: чести главоболия или виене на свят, хронични заболявания, задух, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, тогава трябва да се консултирате с лекар.

Оптималното физическо натоварване се определя от наклонностите и предпочитанията на човека, както и от способностите му. Също така е важно физическата активност да е разнообразна, тогава организма ще се развива хармонично. Разбира се, по-добре е да изберете такива дейности, които ви харесват. Това могат да бъдат плуване, ходене, колоездене, скокове, ски, кънки, Fit Jumping, Kangoo Jumps и много други.

Дишане по време на физическото натоварване

Как да дишаме по време на тренировка – уста или нос? При оптимално натоварване човек трябва да диша през носа, когато товарът се увеличава, той автоматично започва да диша през устата и този преход се регулира от състоянието, в което се намира кръвоносната система. Най-високата работоспособност на дишането при физическо натоварване се постига, когато движенията и дишането са взаимосвързани. При най-тежките мускулни щамове дишането трябва да се забави. Това е свързано с факта, че че поради големите натоварвания има опасност от притискане на гръдния кош, така че трябва да задържате дъха си: предварително да вдишате с пълни гърди, да напрегнете с всичка сила гръдната клетка, а след това се отпуснете, издавайки лек стон при издишане.

Пулс при физическото натоварване

За да съставите програма с оптимална физическа активност, е необходимо, на първо място,  да знаете своя пулс в обичайното му състояние. На тази цифра трябва да се ориентирате при изчисляването на товара. За здрави хора нормата е 60-90 удара в минута.

Кой е приемливият пулс при физическото натоварване?

Можете да изчислите това, като използвате следната формула: от 260 (за мъжете 220) извадете броя на вашата възраст. Половината от полученото число е минималният импулс за тренировки. Изгарянето на калории по време на физическо натоварване ще настъпи само когато пулсът е по-голям от този показател.

Артериално налягане при физическото натоварване

Подобно на пулса, налягането при физическо натоварване се повишава, което добре тренира съдовете и сърдечния мускул. След края на тренировката налягането пада под нормалното и пулса се нормализира. Обикновено човек след това се чувства сънлив, така че след тренировка трябва да пиете малки количества сокове или билкови чайове. С течение на времето, с редовни тренировки, тялото ще свикне с режима.

Не забравяйте, че само редовните физически упражнения са наистина полезни както за фигурата, така и за здравето.