Кафето е най-популярната и широко използвана в цял свят напитка. Какво знаем за него и какво не?

polzite-ot-kafeto-1

За родина на кафето се смята Етиопия (Източна Африка), въпреки че в днешно време производителите на висококачествено кафе са от Бразилия и Колумбия.

Въпросът вредно ли е то, да го пием или не, отдавна занимава любителите на горещата напитка. Първо ще разгледаме ползите от кафето.

Ползата от кафето

Сред полезните качества на натуралното кафе са антиоксидант, антидепресант, възстановителни и тонизиращи свойства.

По-голямата част от хората започват деня си с чаша кафе. Сутрин то не само им помага да се събудят, но също така и подобрява общото самочувствия и състояние на организма, благодарение на положителното многопосочно действие на напитката.

Антиоксидантите, с които са богати кафените зърна, забавят процеса на стареене, подобряват регенерацията на тъканите, предотвратяват развитието на ракови клетки. Малко хора знаят, но кафето има антибактериален агент и предотвратява развитието на стафилококови инфекции, зъбен кариес, както и различни заболявания на гърлото. Установено е, че ефектът е сходен с действието на аспирин.

Кафето се отразява благоприятно и на кръвообращението, работата на мозъка и механизма на паметта ( особено подобрява формирането на кратковременната памет). Затова то е особено полезно  в качеството на профилактика на болестта на Алцхаймер и други заболявания.

Кафето има положителен ефект върху кожата, осигурява мощен регенеративен ефект, също така предпазва от агресивните ултравиолетови лъчи. Установено е, че хората, използващи тази напитка, са по-малко склонни към рак на кожата.

polzite-ot-kafeto-2

Кафето е много добро средство за подобряване на настроението, благодарение на специалното вещество – допамин. Това вещество е в състояние да подобри настроението ви и да се избавите от депресия, но също така води и до пристрастяване.

Но кафето има и не толкова добри качества и влияние върху нашия организъм, които ще разгледаме в следващата статия.