Целта на тази статия е описание на главните условия, от които зависи вашето правилно изпълнение на упражненията. А всички знаете колко важно е това.

114668

Правилна биомеханика на движенията

По време на тренировки ставите са подложени на голямо натоварване и често то е много по-голямо от теглото на тежестите, с които тренирате. И тъй като всяка става има свой физиологически диапазон на движения, съответно, прилагането на натоварване по неестествена траектория може да доведе до сериозни проблеми.

Дишане

Кислородът играе ключова роля в производството на енергия, така че, когато тренирате, е важно да дишате правилно. Задържане на дишането по време на упражненията не само повишава кръвното налягане, но също така увеличава натиска върху гърдите и корема. Това може да причини коремна херния, хипертония и така нататък.

Един двигател цикъл (повторение), трябва да съответства на един респираторен цикъл (вдишване-издишване). Отпускането на теглото става при вдишване, а вдигането на издишване.

Устойчивост

Преди изпълнение на упражненията трябва да заемете устойчиво положение, за да намалите риска от загуба на равновесие по време на движение.

Изобретяване на велосипеда

Въпреки, че да правите нещо е по-добре от това, да не правите нищо, ние бихме искали да ви предупредим от риска при създаване на собствени упражнения и тренировъчни схеми в началния етап на занятия.

Повярвайте, без правилни знания това е много рисковано. Само с опит в спортни дейности в рамките на няколко години, можете компетентно и безопасно да променяте програми за обучение и упражнения.

Вашата физическа форма

Много са важни вашите изходни физически данни. Имайки добра физическа подготовка, вие можете да се натоварвате достатъчно интензивно, но все пак не бързайте да увеличавате натоварването. А ако сте новак ( вижте статията “Съвети за начинаещите спортисти“), отделете внимание на техниките на упражненията, а не на теглото на натоварване.

Заключение

И накрая, ако не знаете как работят мускулите, как правилно да дишате и какво е това правилна биомеханика на движенията, не се притеснявайте да попитате вашия инструктор за всичко това. Много по-добре ще бъде да получите 100% възвръщаемост от тренировките с правилно изпълнение на упражненията, отколкото да се възстановявате при лекаря.