Знаем, че трябва да се храним правилно. Знаем, че трябва да тренираме. Знаем, че трябва да водим здравословен начин на живот.

Но, защо дори когато тренираме усилено не сваляме нито грам и размера на дрехите ни си остава същият? Няма логика нали?
За да разберем защо, трябва да знаем какво представлява мастната клетка, която е енергиен  и топлоизолационен източник.

razmera-na-drehite

Когато напълняваме размера на мастните клетки се учеличава,  т.е. „мастният резервоар“ расте. Следователно и размера на дрехите ни. Ако запълним този резервоар и той не може да „поеме“ повече вещества, тялото ни има още стратегии за запас. Организмът ни произвежда нови мастни клетки и всичко започва отначало.
Когато тренираме, в дадем момент сме свалили максимален брой килограми. Тялото е в позиция на “равновесие”: килограми = мускули.

Нека разгледаме следния случай:
В даден момент се забелязва, че колкото и да тренираме, да се храним правилно, да спазваме всички правила, не можем да свалим оставащите омразни 2-3 килограма. От друга страна хората забелязват, че сме в още по-добра форма отпреди, а и размера на дрехите в магазина ни го показват. Следователно не отслабваме в килограми, а на размери. Това би се обяснило с факта, че размера на мастните клетки се намалява, междувременно мускулите са се научили как да работят. Или обобщено сваляме размера на дрехите и стягаме тялото.
Е, харесахте ли си вече бански?

Кристиана Амирова