Интервю с Фам Кундева-спортен инструктор

Коя сте вие – Представете се?

Аз съм Фам, част от екипа на спортно студио Камато.

Йога, Пилатес, Стречинг, Каланетика Пловдив

Спортен инструктор – Фам Кундева

Какво е спорта за вас?

За мен спорта е необходимост, не само заради това, че ни помага да изглеждаме по-добре и да сме по-здрави, а заради многото приятни емоции, които носи.

Какви спортове преподавате?

Аеробика, Йога, Dance Yoga, Fit Jumping, Free Dance, Erotic Dance.

Как решихте да се занимавате с това?

Още като бях дете, реших, че това е едно от нещата, с които искам да се занимавам, въпреки че ми изглеждаше твърде хубаво и затова донякъде невъзможно, като далечна мечта, но знаех, че когато човек иска нещо достатъчно силно и се старае, в един момент ще го получи.

Защото го правите?

Обичам да танцувам и да спортувам, обичам движението, най-вече съчетано с музика. Имам нужда от това, така съм повече себе си и събирам сили да продължавам  да живея живота си по-начина, който съм си избрала. Но освен това, обичам да се опитвам като спортен инструктор да помагам на хората да се чувстват по-добре – да се освобождават от напрежението, от страховете си, от всякакви видове притеснение, да виждат как стават все по-добри в спорта и все по-силни физически и психически, като в същото време не се притесняват от грешките си,  чувстват се по-свободни и се забавляват.

Какво ви дава работата като спортен инструктор?

Аз почти не гледам на нея като на работа. Да, от гледна точка на сериозност и значимост е работа, като всяка друга, трябва да се стараем да сме добри в нея, да се подобряваме, да сме отдадени и сериозни. От друга страна, работата като инструктор за мен е забавление, удоволствие, нещо което вместо да ме напрегне психически, измори или натовари,  ме освобождава и зарежда, и искам още. Затова когато отивам „на работа”, тръгвам с приятни усещания и очаквания. Това са само малка част от нещата, които работата като инструктор ми дава. Учейки други хора на нещо, аз уча и себе си, освен това намирам нови приятелства, получавам и давам подкрепа, а и да споделяш любимите си занимания заедно с други хора е невероятно. Бъдейки инструктор, получавам повече баланс и хармония в цялостния си живот и имам повече сили и за другите си професии и дейности. Много се радвам и се чувствам късметлийка, за това че съм спортен инструктор точно в Смарт студио Камато. Целият екип са хора с различни качества и идеи, което ги прави уникални професионалисти, в същото време те са и мои приятели, семейство… Получавам огромна подкрепа от тях – помагат ми когато имам проблеми, ставам по-добра благодарение на тях, проявят разбиране и ме карат да се чувствам по-добре, забавляваме се заедно и винаги успяват да ме накарат да се усмихна.

Какво мислите за хората, които ви посещават?

Всички те са интересни личности, занимаващи се с различни дейности, те са едни изключително мили и усмихнати хора, благодарение на които ние имаме възможността да изживяваме мечтата си да бъдем инструктори. Те са наши приятели, дълго време сме тренирали заедно и често се виждаме и извън залата. Ние получаваме огромна подкрепа от тях, те ни дават много, заедно се забавляваме по време на тренировките, споделяме едни с други – и опит, и емоции. Те ни дават сили и желание да ставаме все по-добри, освен това често получаваме ценни съвети и идеи от тях, за което сме им много благорадни и се надяваме винаги да успяваме да ги радваме така, както те нас.

Смятате ли, че всеки трябва да отделя време за тренировка?

Разбира се. Колкото и ограничено да е времето ни, трябва да отделяме от него за тренировка, най-вече за любим спорт, така цялостно ще повишим качеството си на живот – ще сме по-добри не само в спорта, но и в работата, ще имаме по-добро здраве, повече сили и по-голямо удовлетворение.

Кои спортове са ви фаворити?

Този въпрос е сложен. Много често си го задавам сама на себе си, и всеки път си отговарям по различен начин, хаха… Обичта ми към спорта е комплекс от обичта ми към всички спортове и танци, които тренирам, че дори и към такива, с които съм се занимавала по-малко. Може би за момента са ми любими аеробиката и танците, като в аеробиката включвам fit jumping, тае бо, kangoo jumps,  а в танците – dance yoga, free dance… Обичам усещането за контрол, гъвкавост, баланс и удовлетворение от себе си, което ми носи йогата, в същото време обожавам скачането, без значение дали е на пода, на батут или на канго обувки, танците пък са най-близко до изкуството и имат особен чар, винаги съм обичала да танцувам. Не само моите си спортове са ми любими, много обичам да тренирам в часовете на моите колеги инструктори, заедно с другите трениращи, не мога да опиша колко е приятно това, уникално е.

Кои спортове бихте препоръчали?

Всеки човек има различни предпочитания  и спортни цели. Бих дала съвет въз основа на това кой спорт носи най-голямо  удоволствие и какво иска да постигне трениращия – дали иска гъвкавост, дали иска повече сила, интензивно сваляне на килограми/стрес или някаква друга цел. Хубавото на нашите спортове в Камато, е че са комплексни и тренират няколко качества и умения, така с една тренировка работим в няколко насоки към подобряване на нашия спортен живот.

Финални думи?

Очаквам тази година да бъде още по-успешна от миналата, с много тренировки в залата, както и извън нея – открити тренировки навън, спортни събития, срещи с хората, които тренират при нас, както и нови запознанства… С останалата част от екипа сме си поставили много и интересни цели, които съм сигурна че ще постигнем заедно и ще ни бъде много приятно по пътя към тези цели, забавлявайки се и тренирайки с всички малки и големи, които спортуват при нас.