Организиране действията на хората, насочени на към укрепване на физическата форма на човека и в крайна сметка осъзнаване на пълната стойност на приноса за насърчаване на здравословния начин на живот представлява социален феномен като спортната култура.

sportna-kultura-1

Неразделна част от работния ден на един съвременен успешен човек е посещение на фитнес клуб, басейн, редовно сутрешно бягане. Не малка част от нашето население, за съжаление, остава все още далеч от това, в резултата на което има редица проблеми със здравето и психологически разстройства. Затова е така важно да се отделя внимание на развитието и популяризирането на спортна култура.

Какво влияе на социализацията и развитието на спортната култура?

sportna-kultura-2

Сутрешната гимнастика в детската градина, подвижни игри, по физическо възпитание в училище е зараждане на личната спортна култура. От ранни детски години се развива положителен поглед върху спортните мероприятия. Състезанията по бягане, скокове, бойни изкуства са пропити с духа на съперничеството и възпитават издръжливост. Олимпийските, пара олимпийските игри и победата на спортиста над себе си е съществен пример, който е толкова необходим в трудни житейски ситуации.

Пълното отразяване на игри и състезания в медиите допринася за развитието на спорта. Баща, който обича футбола, най-вероятно, ще вземе сина си на футболното игрище. Спортната култура вече е станала част от имиджа на много актьори, певци, политици и обществени дейци. Ако подрастващият вижда, че неговия кумир е в добра физическа форма и участва в състезания, пътуването до заведения за бързо хранене с лекота ще бъде заменено от баскетбол или футбол. Намалява се риск от появата на вредни навици.

Изграждането на нови футболни игрища в училищата, стадиони, ледени пързалки, фитнес зали и басейни има благоприятен ефект върху физическото развитие на населението.

Спортната култура и здравето

Не е тайна, че затлъстяването е не само естетически непривлекателно. Това може да доведе до ново или да изостри старо заболяване.

Спортното възпитание и правилното хранене значително намаляват нивото на заболявания. Редовните упражнения повишават устойчивостта на организма към сезонни настинки. Спортът е добър начин да се избегне депресията. Очакваният положителен резултат е производството на ендорфини и подобряване на настроението. Всички спорт ни занимания трябва да бъдат адекватни и да се провеждат под наблюдението на професионалисти. Прекомерното натоварване и неправилното използване на инвентара може да доведе до непоправими последствия. Опитният треньор правилно оценява физическите възможности и индивидуалните особености. На тази база се съставя индивидуален график за постепенно увеличаване на натоварването. За любителите спортисти са важни редовните тренировки.

Спортните мероприятия водят до общо просвещение на обществото, подобряване на моралните ценности, уважение към традицията и желание за нови открития. Силата на волята и издръжливостта на характера, желание за постигане на целите, са основа за хармоничното развитие на личността.