Някои фитнес ентусиасти са скептични настроени към спортното хранене. И човек може да ги разбере: в някои сайтове пишат за страшните последствия от спортното хранене, а в други го рекламират. Възниква въпросът, действително ли е нужно спортното хранене, и може ли да минем без него?

Мит номер 1. Спортното хранене е подходящо само за спортисти

Това не е така. Има много добавки както за спортисти, така и за хора, които водят здравословен начин на живот, както и за обикновените хора.

Класически пример е Coenzyme Q10, препарат, който е активно рекламиран като средство за удължаване на дълголетието. Той също така е включен в гамата от витамини и минерални добавки за спортисти.

Единствената разлика е че, спортният Коензим Q10 съдържа по-висока доза от активното вещество в сравнение с аптечният.

Хората, които не се занимават със спорт, има смисъл да го приемат по време на заболяване, по време на рехабилитация и т.н.

Друг пример са средствата, способстващи производството на тестостерон. Те ще бъдат актуални за възрастните хора, тъй като с възрастта производството на най-важните хормони се забавя. А спортните хондроитин и глюкозамин ще помогнат да се възстановят увредените стави.

Мит номер 2. Средствата за спортисти не са подходящи за отслабване

Напротив, хората, които намаляват теглото, като правило, се ограничават в храненето и това е изпълнено с отрицателни последици за целия организъм като цяло(Основни грешки при отслабване”).

Такива хора могат да бъдат посъветвани за витаминно-минерални комплекси, както и протеинови добавки.

Протеинът е основният строителен материал на нашите мускули, кожа, вътрешни органи и недостиг на белтъчини ще се отрази негативно върху работата на организмът като цяло.

Добавки, които ускоряват метаболизма, също са необходими. С намаляването на калориен прием метаболитните процеси се забавят, което от своя страна забавя процеса на отслабване.

Мит номер 3. Спортното хранене е само една химия

Не е вярно. Повечето от спортните храни са естествени добавки. Например, протеиновите шейкове са направени от суроватка, соя, белтъчини. Само някои хора объркват понятията и често приемат спортно хранене за допинг лекарства, използвани в спорта с цел  по-високи постижения.

Мит номер 4. Спортните добавки трябва да се консумират всеки ден, в противен случай няма да са полезни.

И да и не. Има добавки, които трябва да се приемат редовно, в противен случай положителният ефект от приема им ще бъде значително по-малък. Например, хондроитин и глюкозамин няма да дадат положителен ефект при нерегулярен прием. Въпреки това, други добавки (също коктейли) не се нуждаят от ежедневен прием.

Мит номер 5. Протеинови коктейли могат да навредят на организма

Не, протеинът е основата на храненето за всеки човек. Храната на съвременния човек, както показват проучванията, е пълна с мазнини и въглехидрати, но е изключително бедна на протеини.

Практически е невъзможна вреда от протеина: излишъкът му бързо се отделя от организма, а дефицитът му ще повлияе отрицателно на много процеси в организма.

Мит номер 6. Ако една жена пие протеинови шейкове, ще заприлича на буре

Не, женското тяло изобщо не е склонно да изгражда мускули, а спортното хранене не е в състояние да промени тази подредба!

Мит номер 7. Тялото бързо свиква със спортното хранене и то става неефективно

И да и не. Съществуват редица добавки, които се приемат в курсове с период на почивка между тях – за намаляване на пристрастяването. Въпреки това, към повечето спортни храни няма привикване. Извод: спорт, съчетан със спортно хранене е чудесна комбинация!