Казват, че строгата и  бърза диета е най-ефективния способ за бързо отслабване и е безвредна за здравето. Въпреки това, на практика всичко обикновено се случва обратното – неправилно подбраната бърза диета провокира възникване на здравословни проблеми и като следствие, значително увеличение на наднорменото тегло.

Внимание, мили дами! Всяка бърза диета за отслабване като резултат може да даде съвсем обратния резултат – добавяне на тегло, както и ваши постоянни спътници ще станат стреса и чувство на дълбоко разочарование.

Строгата и бърза диета – оценка на реалните рискове

Под строга диета най-често разбират някаква радикална методика за отслабване, при която дневния прием на храна е ограничена до 1000 – 1200ккал, а в някои случаи дори до 600-800 калории за ден.

The word diet spelt out in vegetables on a wooden board.

Също така, в категорията на строги диети можем да включим всяка моно-диета, тъй като заради не балансираното хранене неизбежно възниква недостиг на важни микроелементи, което има отрицателно въздействие върху здравето ви.

Строгите диети за отслабване, обикновено, ви обещават да се избавяте от излишното тегло по 1 кг. дневно. Дори и така да се случва в действителност, трябва да разберете, че само част от това загубено тегло са мастни отлагания, а останалото е вода и така наречения хранителен боклук като непреработената храна в червата, токсините и така нататък. В резултат на това, само след месец всички загубени килограми вероятно ще се върнат, защото организма ще бъде принуден „пусне“ режима на икономия, натрупване и компенсация на загубата.

Строгата и бърза диета за загуба на тегло може да бъде началото на затлъстяването

А именно, рано или късно, измъчилият се от строгата диета и „почувствал“ реална опасност организмът ще „включи“ програмата за опазване на енергийните запаси. Това означава, че той ще престане да гори мазнини, метаболизмът ще се наруши. Мускулната тъкан за изгаряне на мазнини също ще стане недостатъчна и това е още една причина, заради която мазнините ще започнат да се натрупват. Освен това, за времето на строгата диета в организъма ще се наруши водния баланс, а тялото ще се опитва да го навакса и ще задържа усилено вода в тъканите.

Като резултат от бързите диети може да получите не само увеличаване на теглото, но и заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, бъбреците и други здравословни проблеми. В допълнение, строгата диета ще се отрази и на вашата външност. Заради недостиг на хранителни вещества кожата ви ще започне да изпитва дискомфорт и с времето ще се развали. По същата причина ще се влоши състоянието на косата и ноктите, по лицето може да се появят пъпки и обриви, а тенът на лицето ви няма да има здравословен вид.

Внимание, строга и бърза диета!

barzata-dieta

И така, да се спазва строга и бърза диета в продължение на 5-7 дни не само, че е опасно за здравето, но и не е ефективно от гледна точка на самия процес на отслабване. Друго нещо е, ако такава диета се използва само един ден, като разтоварващ ден.

Примери за бързи диети са популярните диети с ябълки, кафе, мляко, елда и други моно-диети.

Да отслабнете много бързо е на само заветна мечта, но още и утопия, която, уви, няма много общо с реалността. Трябва да разберете, че колкото по-бързо и стремително отслабвате с помощта на бързи и строги диети, толкова по-силна ще бъде съпротивата на организма в бъдеще – и по този начин вероятността да качите излишно тегло повторно е много, много голяма!