В основата на вашето отслабване е създаване на калориен дефицит, което кара вашето тяло да изгаря мастните запаси. Вие можете да създадете калориен дефицит с диета или тренировки, или което е най-ефективно, комбинация от двете.

Тренировките за отслабване не е прост процес и е много индивидуален. Когато избирате упражнения трябва да се придържате към правилата на потреблението на енергия. Колкото по-сложно е за вас упражнението, толкова повече калории изгаряте. И не е важно дали правите кардио или силови тренировки, важното е да включвате в работа максимално количество мускулни групи.

 Trenirovki-za-otslabvane-1024x576

 Кардио тренировки за отслабване

 

Безопасност

Ако някое от упражненията ви причини болка или дискомфорт, трябва да спрете и в бъдеще да промените схемата на тренировки или да се обърнете към инструктор.

Вашата готовност за тренировки

Не преследвайте бързи резултати. Трябва да бъдете настроени за дълга и плодотворна работа, която предполага не само физическа, но и психологическа концентрация на тренировките.

Степен на интензивност

Степента на натоварване при тренировки за отслабване трябва да бъде съобразена с вашето физическо състояние в настоящия момент.

Получавайте удоволствие от тренировките за отслабване

Не трябва да се принуждавате, от това няма да има полза. Ако не ви харесва да тренирате за отслабване в домашни условия или в спортна зала, използвайте възможността да бягате на улицата, да карате колело или да плувате. Това ще повиши шансовете ви за успех.

Вертикална компонента

Кардио упражненията за отслабване с вертикална компонента (например, изкачване на стълби) обикновено позволява да се движите по-бавно, като в същото време значително  се увеличава сърдечната честота. По този начин този вид упражнения имат голям потенциал за загуба на калории, но отново трябва да следите за степента на натоварване, тя да отговаря на вашето физическо състояние в момента.

Диапазон на движения

Колкото по-голяма в амплитудата на движение, толкова по-добре работят мускулите, и толкова повече калории ще изгаря вашето тяло.

Cross- тренинг

Експериментирайте с различни комбинации от кардио упражнения. Това е от полза за всяка програма за отслабване и не само позволява да работят по-широк спектър мускули, но и помага избягване на прекалено напрежение и травми.

 

Ограничаване времето на тренировките

Ако определите лимит на време за тренировките, вие ще влагате много повече и ще изчислявате своите тренировки много по-добре. В противен случай интензивността на упражненията ще пада, ще се разсейвате, и като резултат може да загубите мотивация. Помнете, че интензивността е основата на кардио тренинга.

 

Вслушвайте се в себе си

Ако чувствате умора, може би е дошло време за почивка. Внимателно следете собствените си усещания, за да се избегне пренатоварване и нараняване.

Вижте още “Съвети за начинаещите спортисти”