Това, как изглежда вашето лице, отразява здравето ви. Съгласете се, че отделяме на нашето тяло часове тренировки, но защо забравяме лицето.

Тонизират ли упражненията мускулите на лицето?

Факт е, че слабият мускулен тонус не е причина за бръчките на лицето. В основата на този проблем са два фактора:

– загуба на колаген;

– повтарящи се движения, най-често в челото, между веждите и около устата.

Следователно, образуването на бръчки по лицето няма отношение към мускулите на лицето. Основаната причина за появата на бръчки е разрушаване на структурата на колагенните влакна, които са били подложени на някакво въздействие дълго време ( например, излагане на слънце).

Колагенните влакна се състоят от дълги вериги от протеини, които поддържат повечето тъкани и клетки. Колагенът е отговорен за силата и еластичността на кожата. Неговите структурни нарушения са трудни за компенсиране.

За синтезиране на нов колаген е необходим витамин С (известен като L-аскорбинова киселина). И тъй като нашето тяло не произвежда този витамин, важно е да съществува в храната ви. В допълнение, витамин С помага при грижата за кожата.

Но за съжаление, за да помогне витамин С да се образуват нови структури на колаген, той трябва да се консумира в много висока концентрация (продуктът трябва да съдържа 10% L-аскорбинова киселина), което често води до алергични реакции.

Какво да правите?

На първо място, ограничете престоя на слънце и пийте достатъчно количество вода!

На второ място, оставете лицето си в покой! Всеки ден ние правим милиони движения с мускулите на лицето и повярвайте, че ако към тях прибавим още нови, едва ли ще възникнат кардинални подобрения.

Повечето от програмите, които включват упражнения на мускулите на лицето, само увеличават натоварването на тези зони, които и така постоянно са въвлечени в работа ( например: упражнение „усмивка“). Така че вероятността от поява на бръчки в тези „проблемни области“ с упражненията само ще се увеличи.

Трето, правете си масаж. С нежни движения на ръцете, можете бързо и ефективно да отпуснете мускулите на лицето си, което ще ви отнеме само няколко минути. Обърнете повече внимание на напрегнатите области, като изглаждате движенията от центъра към периферията.

Ако искате да се съсредоточите върху линията между веждите, по-добре е да използвате показалецът и средният пръст, правейки движение от вътрешния към външния край на веждите.

За линиите на челото може да използвате същите пръсти, извършвайки вибриращи движения нагоре и надолу и плъзгащи движения навън.

Можете да си правите масаж на лицето всяка сутрин, като използвате овлажняващ крем или слънцезащитен крем. Допълнителни предимства на масажа са предотвратяването на главоболие и премахването на психически стрес. Също така стимулирате лимфната система, която отлично забавя процеса на стареене.

Всъщност няма магически средства, които да предпазват кожата от стареене. Но можете да поддържате младостта си дълго време, ако следвате прости съвети – пийте повече вода, ограничете престоя си на слънце, правете си масаж, обогатете храненето си с витамин С.

Контролирайте своето емоционално състояние и се старайте сгъвката между веждите да се появява възможно по-рядко. Тогава всичко ще бъде наред!

Прочетете също Как да ускорим обмяната на веществата?”