Положителният ефект на музиката върху човека (и целия живот) е всъщност факт, който  е многократно доказан от многобройни експерименти на учени от различни страни. Просто е добре да се съберат всички сведения заедно, за да може да разберете в какво се състои силата на музиката и да я използвате в своя полза.

Vlianie-na-muzikata-na-chovek (3)

Как музиката влияе на човека в работата и творчеството?

Помага ли музиката на човек да се концентрира? И да и не! Въобще, за да се концентрира човек, не е задължително да слуша музика, защото за най-добрата концентрация е подходяща пълната тишина. Това се отнася за повечето от нас. Въпреки това, на някои хора в процеса на работа, за обмисляне и вземане на важни решения е необходим някакъв фон. На тях звуците им помагат да се съсредоточат и да повишат умствената си работоспособност.

И обратното, въздействието на музиката върху човек, настройващ се за работа, а не слушащ я непосредствено по време на работа, в повечето случаи е положително. И само някои не и придават стойност като нещо вдъхновяващо.

 През 2005 г. учени от Великобритания са установили, че слушайки музика по време на тренировка, спортистите увеличават своите резултати с 20%. Получава се, че влиянието на музиката върху психиката на човек е подобна на допинг, приеман от някои спортисти. Само, че за разлика от забранените вещества, тя не нанася вреди на здравето и няма да се прояви в анти допинговите тестове.

Vlianie-na-muzikata-na-chovek

Спортистите могат да бъдат посъветвани по време на интензивни тренировки да слушат музика с бързо темпо, а по време на почивка с бавно темпо.

За офисните служители, които смятат, че музиката помага на човека в работата, съвета е следния – ако музиката по време на работа действително ви е необходима, желателно е да слушате музика без текст.

За това, че музиката ни помага да работим и живеем, свидетелстват резултати от анкета, проведена сред специалисти и мениджъри  на LinkedIn ( социална мрежа), където 71% от участниците са заявили, че усещат нейното положителното въздействие върху тяхната ефективност и производителност.

Що се отнася до физическия труд, тук ситуацията е по-проста. В дадения случай музикалната композиция едва ли ще отвлече от не сложен физически труд и музиката тук се използва за повдигане на настроението.

Как музиката влияе на настроението на човек?

Начинът, по който музиката помага на човек да се справи с трудни житейски ситуации, едва ли е сравним с други външни фактори. Тя е в състояние да създаде и поддържа нужното настроение. Тя помага на човек да се отпусне, а може и да го зареди с енергия.

Сутрин е по-добре да се слуша бодра и ритмична музика, тя помага на човек да се събуди, както и весела и енергична музика, която влияе на психиката на човек и го кара да смени тъгата с радост и тъгата с оптимизъм и любов към живота.

Спокойната и плавна музика ще ви помогне да се отпуснете и успокоите, да избягате от ежедневните тревоги и да се съсредоточите върху саморегулиране. Бавната и релаксираща музика влияе на човек като сънотворно, затова, ако ви мъчи безсъница си пуснете музика.

Каквото и настроение да искате на зададете с помощта на музика, важно е да изберете тези композиции и мелодии, които ви харесват и ще галят слуха ви. Силата на музиката се състои в нейното влияние на психо-емоционалното състояние на човек. Тя може да има положително въздействие и да направи хората по-щастливи, ако хармонизира с това състояние. В противен случай влиянието на музиката върху човек може да се окаже негативно.

Що се отнася до стилове и направления на музиката, тук не всичко е така просто. От една страна човек трябва да слуша тази музика, която му е по душа, от друга, изследванията говорят, че различните направления музика са способни да въздействат на физическото и емоционално състояние на човек различно.