Съвременните научни изследвания са показали негативните ефекти на алкохола върху растежа на мускулите, което се проявява в намаляване на окислението на мазнините, лошо възстановяване между тренировките и намаляване нивата на тестостерон.

 

rastezha- na- muskulite-1

 

По тази причина, ако сте си поставили задачата да увеличите обема на мускулите, трябва да сведете до минимум количеството на приемания от вас алкохол.

Но целта на тази статия не е да забрани употребата на алкохол, а да покаже какво се случва с вашия организъм при взаимодействие с алкохола, тъй като във всеки процес на обучение трябва да се вземат под внимание максималния брой фактори, които могат да повлияят на резултата!

Сега малко по-подробно за това, в какво се проявява отрицателното влияние на алкохола върху растежа на мускулите.

Окисление на мазнините

Различни изследвания са показали, че физическите упражнения карат организма да изгаря повече мазнини не само по време на тренировките, но и след тях. И това се случва независимо от това, дали спазвате някаква диета. Но процесите са напълно различни при консумацията на алкохол, тъй като той намалява окислението на мазнините, като по този начин способства увеличаване на теглото и лишава организма от необходимото количество енергия. Освен това е важно да помните, че алкохола снабдява организма с допълнителни калории, от които няма конкретна нужда.

Възстановяване на мускулната тъкан

Тренировките с натоварване провокират стрес в мускулните влакна, което стимулира организма към увеличаване на синтеза на протеини за възстановяване на повредената мускулна тъкан. В резултат вие развивате сила и увеличавате обема на мускулите. Въпреки това, само една чаша бира намалява синтеза на протеин с около 20% за едно денонощие, което затруднява способността на организма да се възстановява пълноценно. А възстановяването между тренировките е задължително условия при растежа на мускулите.

Нива на тестостерона

rastezha- na- muskulite

Когато става въпрос за мускулен растеж, тогава тестостерона е царят на хормоните. Проучванията показват, че тестостерона, на фона на силовите тренировки активно способства увеличаването на мускулната маса и силите. Въпреки това, консумацията на алкохол, дори и в умерени количества, намалява нивото на тестостерон и следователно ограничава способността на организма да увеличи мускулната маса и да развие силови качества. По този начин, ако успеете да запазите тестостерон на високо ниво, не си струва ежедневно да употребявате алкохол.

Ако не искате да спрете растежа на мускулите, намалете алкохола до минимум!