Да, точно така, „йо-йо ефект“ в отслабването. Всеки, който иска да отслабне, започва да опитва различни диети. И всички се оплакват, че диетите помагат малко. Това е така и то е научен факт.

Независимо от начина на отслабване, който избирате, трябва да сте подготвени за сериозни промени в живота си. Нещо трябва да бъде преодоляно – или апетитът ви, или жаждата за сладки, или физическия мързел. Или да промените вида занимания, кръга на комуникация – във всеки случай не можете да се справите без промени, ако не искате да се сблъскате с „йо-йо ефект“ в отслабването.

Мислите ли, че ако ядете наполовина, ще отслабнете? Да, разбира се! Временно. И тогава ще влезете в постоянен конфликт с причината, която ви насърчава да ядете толкова, колкото сега ядете. Тя никъде не отива, причината, остава си. Фактът, че сега сте с наднормено тегло, е следствие от начина на живот, който в момента водите и начина на мислене, който притежавате. И те не се ограничават само до хранителните навици!

Тялото се стреми да запази своето състояние, докато върху него не се задейства сила. Това е вашето тяло, което вие искате да промените, и вашата сила, която трябва да приложите за тази цел. Ако не го направите, тялото ви ще продължи да съхранява състоянието на равномерно движение, докато не загуби цялата заключена в него инерция на живот и не премине в състояние на абсолютен покой….

Защо някои хора се оплакват, че диетите не помагат? Как мислите, ако сложите коня пред каруцата, тя ще се движи ли напред?

Вероятно сте чували за „йо-йо ефект“?

Йо-йо е играчка за деца и възрастни, направена от два еднакви диска, свързани с ос, около която е навита еластична нишка, завършваща с примка за пръста – така получената макаричка се хвърля надолу и сама се връща в ръката на играещия, в изходно положение.

Нашият организъм също използва „йо-йо ефект“, само че тук се нарича хомеостаза. Натрупването на мазнини е древен и много мощен механизъм за защита. Вашият организъм е свикнал всеки ден да получава определено количество храна, а натрупаните мазнини той държи като неприкосновен запас, за всеки случай.

И например, вие решавате да ядете два пъти по-малко и да се движите два пъти повече. Хомеостазата е нарушена и за да я възстановите, трябва да консумирате мазнини. Организмът няма нищо против. Той знае, че ще си върне своето и превръща част от мазнините в  кръвна захар, за да поддържа нивото на глюкозата, необходимо за хомеостазата.

Ден след ден се случва едно и също. Разходът на мазнини расте, приходът не помръдва. Организмът започва да се притеснява за своето състояние. Отначало той се опитва да накара неговия собственик да „хвърли малко дърва в огнището“. Увеличава секрецията на слюнката, стомашния сок и се чувствате леко като сукалче.

Ако това не помогне, тялото намалява консумацията на мазнини, организмът започва да намалява разхода на мазнини, започва да измерва порциите глюкоза, нейното ниво в кръвта се намалява, и на първо място това чувства вашия мозък. Мозъкът намалява оборотите, намалява отделянето на ендорфини. Чувствате дискомфорт и апатия. Удоволствието от процеса на отслабване пада до нула.

Но вие сте волеви човек и твърдо решен да доведе всичко до край. Как мислите, как ще свърши вашата борба със защитата на собствения ви организъм?

Първият вариант е: да докажете превъзходството над тялото си и да го задържите в състояние на стрес за остатъка от живота си.

Вторият вариант: в някакъв момент ще се пречупите и стария добър „йо-йо ефект“ ще постигне своето!

Може би преувеличаваме, но съгласни ли сте, че ви очакват тежки и дългосрочни изпитания по пътя на принудителната загуба на тегло?

Има и друг начин – да не се борите със собствения си организъм, а да влезете в съюз с него. Нашата задача с вас е да намалим нивото на хомеостазата в мастния обмен на нашия организъм.

Има такава книга от Louise Hay, „Изцели сам себе си“. Четем стр. 24: „Излишъкът на тегло, вероятната причина (психологически еквивалент): Страх. Потребност от защита. Потиснато желание да постигнеш желаното “!!!

Виждате ли приликата? Спомняте ли си за какво говорихме в началото? Смятате ли, че сега ограничението в храната или диетата може да елиминира ЗАВИНАГИ истинската причина за излишното тегло? Уверени сме, че вече не мислите така, и че помните за „йо-йо ефект“ в отслабването.

Но повод за огорчения няма. Както беше посочено по-горе, вие сте господарят на живота си и имате всички шансове да спечелите в борбата за идеална фигура. Как да постигнете това? Това вече е друга история.