Стречинг от английски се превежда като гъвкавост. Много жени отделят на този вид аеробика твърде малко внимание, предпочитайки силовите упражнения или йога. Но нито едните, нито другите занятия няма да бъдат достатъчно ефективни без съответното разтягане.

Stretching-2

 

Първо да видим с какво е различен стречинга от подобните му йога и пилатес. Йога се стреми към по-голямо потапяне в себе си чрез хармония между тялото и ума. Пилатес укрепва мускулите на гърба, подобрява координацията на движенията. Сферата на влияние на стречинга е много по-голяма. Той се използва както от терапевти във лечебната физкултура, така и от професионални акробати (ежедневно в тренировките).

 

Stretching-1

 

При стречинга последователно се напрягат всички предварително загряти мускулни групи. Като правило, тренировката започва с упражнения за главата, но често първо се загряват краката.

За да не се допуснат травми, всеки мускул се разтяга последователно в различни посоки с помощта на коренно противоположни упражнения. Например, след преса, трябва веднага да направите упражнение „лодка“, така че мускулите да не работят само в едно направление.

Ако не можете веднага да седнете на шпагат от първия път, не е нужно да се насилвате. Тъй като мускулите са еластични, застинали в своя максимум, вие скоро ще почувствате, как те сами постепенно се разтягат, и най-важното е да не правите никакви резки движения. В стречинга по принцип те са недопустими. Много е важно дишането да бъде равно и спокойно. След тренировките ще почувствате приятна болка в мускулите.

Ползите от стречинг са неоспорими: упражненията помагат да се разпръснат застоялите соли, подобряват осанката, стягат задните и коремни части, свалят стреса, подобряват циркулацията на кръвта, учат на правилно дишане… В края на краищата, вие ще се почувствате по-живи, здрави и силни.

Между другото, ако не сте слаби, това не означава, че пътят към доброто разтягане за вас е затворен. Масата на тялото по никакъв начин не влияе на еластичността на тялото.

Огромния плюс от стречинг е именно в това, че с него могат да се занимава всеки, без значение от теглото и възрастта.