Защо някои хора се хранят повече?

Защо някои хора се хранят повече?

Много хора смятат, че пътят към красотата е чрез загуба на тегло. За да загубят излишните килограми, те се опитват да се занимават със спорт, да спазват диета.

sport-v-kamato-plovdiv

Но не стават по-стройни: вместо активно отслабване им се иска да си полегнат на дивана и да хапнат нещо вкусно пред телевизора. За преодоляване на мързела и апатията, може да прибегнете до помощта на психологията.

Защо някои хора се хранят повече според психологията?
  • От гледна точка на психоанализата, пълния човек иска да компенсира своята непълноценност. Например, ако в детството детето е било критикувано за неговата физическа слабост, липса на апетит, в зряла възраст, то ще яде повече, за да изглежда впечатляващо и по-солидно.

  • Според Бихейвиористите човек се храни повече защото изпитва сериозни неудачи в живота ( учи се лошо, малко заработва).

  • От гледна точка на хуманистичната психология, някои хора се хранят повече защото нямат отговори на важни жизнени въпроси, липсата на хуманно, нежно отношение от страна на хората, и т.н. В този случай храната се превръща в смисъла на живота.

  • Според последователите на когнитивните направления, много ядат тези, които не умеят да смятат своя порцион, да определят калориите. Такива хора не могат да подходят рационално към съотношението движение и хранене, при тях „куца“ рационалното мислене, внимание, логика, концентрация.

  • Според теорията на социално-културните тенденции в съвременното общество се рекламират твърде много вредни продукти, а здравословния образ на живот не е на първо място Затова човек под влиянието на обществото и рекламите избира най-простия път – прекомерно приемане на въглехидрати.

  • Според биологичното направление съвременния човек има твърде много заболявания, които провокират неумерения апетит, неправилната обмяна на веществата. Така, че за всичко е „виновно“ лошото здраве.

  • От гледна точка на еволюционното направление, в човека се е запазила историческата памет за гладните години, и той се опитва да натрупа запаси ( както се запасяват за зимата някои животни), за да може ако изведнъж изчезне храната, да не умре. Спомените за глада се запазват от предците: както от далечните ( живущи хиляди години назад и страдащи от племенни вражди), така и от близките (Гладомора, колективизацията на Сталин, Великата отечествена война).

Хранете се нормално и спортувайте, за да бъдете здрави, да изглеждате  и да се чувствате добре.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.