5 фитнес заблуди, за които трябва да знаем

5 фитнес заблуди, за които трябва да знаем

Как да се занимаваме със спорт без вреда за здравето.

За да имате фигура мечта, не е достатъчно да си купите абонамент за фитнес клуб и редовно да тренирате. Много хора, които посещават фитнес залата, имат няколко погрешни схващания за спортната активност. Днес ще се опитаме да разсеем най-често срещаните митове за тренировките във фитнеса.

Мит 1. Колкото повече тренирате, толкова по-бързо ще имате „тяло мечта“.

Много хора смятат, че за да получат желаното тяло, трябва задължително да тренират до загуба на пулса, прилагайки максимални усилия. Само в този случай може да се получи забележим резултат. Това е мит, който трябва да бъде разсеян. За да изгаряте мазнини, трябва да прилагате бавно натоварване, като се фокусирате върху пулса си. Има понятието „праг на аеробния метаболизъм“ – това е пулсовата зона, в която губите тегло. Например аеробната ви зона е 135 удара в минута. Ако тренирате с такъв пулс, тялото ви ще започне да изгаря мазнини след 30-40 минути. Оказва се, че продължителното обучение от 40 минути с умерено темпо е много по-ефективно за отслабване, отколкото краткото изморително натоварване.

Мит 2. Ако всеки ден тренирате във фитнес, може да не се грижите за хранителния си режим.

Не трябва да се надявате, че след като изядете едно парче торта, тренирайки усилено във фитнес, ще получите хубав мускулен релеф. Ако искате да изградите мускули, трябва да ядете на ден 1.5 грама протеин на 1 кг телесно тегло, но не и сладкиши и закуски(  “Колко калории трябва да употребявате на ден, за да отслабнете?). Ако основната ви задача е да се отървете от допълнителните килограми и неугледните гънки от мазнини, не трябва да влизате в залата гладни. По-добре е да се въздържате от хранене за 2 часа след тренировка. Тази стъпка ефективно помага да се отървете от наднорменото тегло. Това не важи за водата. Трябва да пиете преди, по време и след тренировката.

Мит 3. Пулсомерът ще покаже колко калории изгаряте по време на тренировка.

Всъщност е невъзможно да се изчисли по каквато и да е формула колко калории човек изгаря по време на тренировка. През деня: докато ходим, седим, лежим, работим у дома и на компютъра изгаряме около 1000 калории. Тренировката във фитнес изгаря средно 300-350 ккал. Но това отново е приблизителна цифра, която за всеки е индивидуална. Вместо да обръщате внимание на броя на калориите, които сте изгорили, наблюдавайте пулса си. Струва си да кажем, че нито една гривна не може да го изчисли безпогрешно. По-добре използвайте специална лента на гърдите си, така  вашата тренировка ще бъде много по-ефективна.

Мит 4. С тренажора може да се справите без помощта на треньор.

Ако говорим за силови тренировки, то е невъзможно без помощта на треньор по принцип. Защо? Факт е, че подобно обучение е малко вероятно да бъде много ефективно. Първо, вие не виждате себе си от всички страни, дори когато стоите пред огледалото. Второ, малко хора знаят как работят мускулите на всеки тренажор и на всяко упражнение. Освен това, самостоятелните тренировки могат да бъдат травмиращи. Това особено се отнася до работа със свободни тежести. Ако нямате възможност да работите с персонален треньор на всяка тренировка, вземете поне по 1-2 тренировки на месец. Треньорът ще ви подготви приблизителна програма от упражнения и работа по симулаторите, като вземе предвид вашите здравословни проблеми, цели и индивидуални желания.

Мит 5. След тренировки може да си позволите да се отпуснете.

След тренировки във фитнеса не трябва веднага да лягате и да се отпускате. Точно както и не трябва да започвате тренировки без загрявка, мускулите задължително трябва да се загреят до основните физически упражнения, в противен случай рискът да ги травмирате нараства. За какво е необходима разгрявка? Не можете да спрете да правите физически упражнения рязко. След тренировка в тялото се образува млечна киселина. За да бъде унищожена, е необходимо да се продължи дейността, но с по-бавна скорост. Дори спортистите, които участват в тур дьо Франс, след всяко дълго колоездене, седят на велосипеда и продължават да въртят педалите. По подобен начин, вие, след тренировка във фитнеса, трябва да продължите активността. Например, да направите комплекс асани от йога. Продължаването на тренировката е особено необходимо, тя помага за укрепването на мускулите и активира обмяната на веществата.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.