Ако обичате шоколад (разбира се, че го обичате), научете се да обичате именно правилния шоколад.

shokolad

Черен шоколад

Какво имаме предвид под „правилния шоколад“? Някои знаят, други не – и точно за тези, които не знаят е тази статия.

Под „правилния шоколад“ се разбира този, който ще ви донесе и полза и удоволствие, и няма да навреди на фигурата, това са тъмните или горчиви сортове.

Трябва да знаете, че тъмния и горчивия шоколад не е едно и също, въпреки, че тях ги свързва високото съдържание на какао ( 55 % и повече), в състава на горчивия не трябва да има млечни мазнини и захар.

Ето защо ние се учим да обичаме „най-правилния шоколад“ – горчивия. И разбира се, четем състава преди покупката.

Висококачествения шоколад е източник на серотонин (хормона на щастието), поради тази причина, е ненадминат естествен антидепресант. Освен това, горчивия шоколад влиза в списъка на продуктите – афродизиаци, имайки в своя състав мощен набор от антиоксиданти, флавоноиди, витамини и минерали.

Протеините се усвояват от организма бавно, следователно ще се чувствате сити по-дълго време. Протеините от растителен произход изключват съдържанието на холестерол.

Шоколадът има благоприятен ефект върху храносмилателната система поради специфичното вещество – танин. Горчивият шоколад притежава също детоксикираща свойства, помага за премахване на токсините и прочистване на тялото.

 

Дневната норма за човек: 20-30 г.

Калорийност в 100 г продукт: 550–650 ккал