България е известна със своите Народни танци. Ние имаме огромно разнообразие от фолклорни танцови стилове.

Narodni- tantsi

С това страната ни е много популярна и сред международните танцьори, от движенията ни черпят много националности. Въпреки че са характерни и понякога трудни, за да играеш Народни танци, най-важна е страстта, както го правим ние в КАМАТО. Когато танцуваме, можете да видите нашите чувства, нашия огън, нашата страст.

Българските Народни танци варират от прости танци с две-три основни стъпки, които се повтарят и често съставят по-сложна хореография. Повечето от танците, които  се играят в нашата страна, попадат в тези две крайности. Народните танци като цяло са малко по-сложни на пръв поглед, съчетават в себе си няколко фигури. Повечето българи можем да играем само някои хора, обикновено най-популярните – право хоро, ръченица. Почти няма българин, който да не знае поне основните движения. Затова ние в КАМАТО се стараем да предаваме красотата и разнообразието на традиционните Народни танци и хора по един приятен, лесен за усвояване начин. Стремим се да се забавляваме докато танцуваме и така напредваме заедно – всеки танцува толкова, колкото може. Всеки възприема с различно темпо и малко по малко ставаме все по-добри и по-добри заедно.

Narodni tantsi-2

Българите сме много интересни хора, различни всеки по своя начин и това определно не е случайно. Темпераментите ни съвпадат до съвършенство с танците, които се играят в различните Фолклорни области у нас: Северняшка, Добруджанска, Тракийска, Родопска, Шопска, Пиринска (Македонска), Странджанска. Всеки регион има собствен и отличителен стил на танц, до такава степен, че само по една стъпка и начин на движение на ръцете, можем да разберем съответния танц от коя област е. И в допълнение на разнообразието на българските Народни танци, поради сложния етнически микс на Балканите, всяка местност, и дори всяко село,  може да има свой вариант на известно хоро. Така е например с Правото хоро – можете да го видите в много и все интересни варианти. От това танцово разнообразие, идва и разнообразието при имената на Народните хора. Във фолклорната танцова литература хората често се кръщават на местността или региона, от който са. Например: Право пловдивско хоро.

Народните танци в България са един неизчерпаем извор на знания, красота, традиции. Благодарение на Школите за танци в цялата страна, традициите се запазват и се предават от поколение на поколение.

Ако искате да се повеселим заедно в Камато и да поддържаме традициите на България, запишете се на Народни танци при нас на тел: 0988 933 101