Детоксикация на организма е ефективен метод да се избавите от психологическите и физическите токсините.

detoksikacia-na-organizma

Некачествените хранителни продукти, замърсяването на околната среда, храни, стрес, прекомерна консумация на алкохол и пристрастяването към тютюна – всичко това замърсява нашия организъм.

Медиците са установили, че ежегодно възрастния човек консумира около четири литра пестициди и около пет килограма различни хранителни добавки и изкуствени консерванти, плюс още и чрез белите дробове вдишваме вредни твърди вещества. Да се избегне такава токсична атака, за съжаление, е невъзможно, но е поне може да се намали.

За да се извърши процедура детоксикация, не е необходимо да се купуват скъпи лекарствени препарати. Освен това, програмата за детоксикация не изисква спазването на някаква специална диета. Достатъчно е да се храните здравословно с натурална храна, която ще осигури на организма всичко необходимо и периодично ще организира чистка на тялото.

Ако искате да си направите детоксикация на организма с помощта на прости техники, трябва да се запознаете с няколко основни методики. Можете да ги практикувате навсякъде, по всяко време. Те няма да ви отнемат много време.

Методи за детоксикация на организма

Първо, ние трябва да обърнем внимание на дишането. Това е естествен процес за нас. Все пак, не всеки знае, че дишането позволява експоненциално намаляване нивото на стрес, доставяне на кислород към клетките на тялото. В повечето случаи, ние не следим процеса на дишане, и използваме само една малка част от капацитета на белите дробове. Този вид повърхностно дишане често е причина за стрес и бърза умора. Ако дишате дълбоко през деня, вие отпускате стегнатите мускули и това оказва благотворно влияние на организма. Правилното дишане има същия ефект като този на медитацията. Ако имате желание да изчистите организма си трябва да практикувате този способ.

Трябва да се отбележи, че техниката на осъзнатото, дълбоко и контролирано дишане може да донесе много полза на организма. Ако в края на работния ден усетите някаква скованост в областта на гърдите, или ви е необходима малка пауза между рутинните задачи, трябва да се съсредоточите на дишането. Поемете дълбоко въздух, като разширявате гръдния кош, задръжте няколко секунди и издишайте. По време на тази процедура е полезно да си представите как кислорода обновява клетките на вашия организъм и действа благотворно на вашето тяло.

Освен това, детоксикация у дома може да се извърши чрез суха чистка. За целта ще ви е необходима четка с натурален косъм. Почистете с нея сухата кожа, движейки се в посока на притока на кръв към сърцето. Този метод е много ефективен за стимулиране на имунната и лимфната система, както и премахването на мъртвите клетки. Бъдете особено внимателни при почистване на ръцете, краката, гърба и корема.

Трябва да се отбележи, че консумацията на вода също е отличен метод за детоксикация. За да се измие, на човек му трябва вода. Така че, за да се измие и отвътре тялото, също се изисква адекватно снабдяване с течност. Именно течностите измиват токсините от храносмилателната система на човека, така че не трябва да се  подценява този метод.

Веднага след събуждане сутрин е добре да изпиете една чаша вода, за да измиете организма от натрупалите се вечерта вредни токсини. Консумирайте повече течности през деня. Това ще позволи на вашия организъм да работи максимално ефективно.

Голяма роля в детоксикацията играе качеството на течността. Течащата вода от чешмата е пълна с вредни химикали и замърсители от всякакъв вид. Затова може да си купите качествена система за прочистване на водата или да си купувате бутилирана трапезна вода.

detoksikacia-na-organizma-1

Имайте предвид, че изпотяване играе значителна роля в отстраняването на токсините. Употребявайки вода със сок или лимон, можете да помогнете на организма в процеса на пречистване чрез изпотяване. Физическата активност и редовните посещения на суха сауна са полезни за вашето самочувствие. Препоръчително е да се пие витамин B3, за да се подобри ефективността на процедурата.

Почистването на кожата може да причини известен дискомфорт. Въпреки това, витамин B3 помага да се унищожат мастните клетки след няколко дни на активен прием. Именно в тези клетки се съдържат токсините, които излизат от организма посредством изпотяване.

Виждате, че самостоятелната детоксикация е сравнително прост и не скъп метод за прочистване на тялото, така че започвайте и не отлагайте.