Не толкова отдавна в нашия речник се появи нова дума, станала много модерна – Фън Шуй.

За западната цивилизация екзотичното учение за енергийните потоци стана популярно едва през ХХ век, но историята му датира от повече от шест хиляди години.

Feng -shui

Фън Шуй и здравето

Фън Шуй в превод от китайски означава „вятър“ и „вода“. Китайците вярват, че всичко около нас и нашето тяло е пронизано от потоци жизнена енергия „чи“. Така, че Фън Шуй ни учи как да се улесни създаването на оптималния за човек поток енергия – не много застоял и не много активен. Балансът на жизнената енергия в дома, на работното място или дори в целия град привлича късмет, успех, благополучие и здраве. Не напразно в древния Китай са използвали учението Фън Шуй и ревностно са пазили неговите тайни от простите хора. Често, майстори на Фън Шуй ги очаквала печалната участ да бъдат убивани, след като изпълнят поръчката на императора, за да не може никой друг да се възползва от тяхното изкуство.

Независимо от това, обикновените хора винаги са били близо до природата, и интуитивно са действали в съответствие с нейните закони. Майсторите на Фън Шуй учат да се вслушваме в своите усещания и тяло. Ако не се чувствате комфортно на някаква място и ви се иска да го напуснете, значи там преминава вреден за вас енергиен поток и в това пространство трябва да се направят съответните промени за пренасочване и презареждане на енергията.

Днес, учението на Фън Шуй е достъпно за всички любопитни. Издадени са много книги и видео пособия. А и да намерите Фън Шуй майстори не е толкова трудно. Има места, където използването на знанията на Фън Шуй е въведено със закон. Например, в Хон Конг наскоро са забранили да се строят нови сгради, които не отговарят на правилата на Фън Шуй. Можете да видите прекрасни празни небостъргачи, в които хората не искат да се заселват в неправилно построени домове. В действителност, един развиващ се град с неговия пример показва ефективността на тази система.

В повечето случаи, Фън Шуй се свързва с просперитет и богатство, използвайки учението за привличане на пари. Но хармонично насочената енергия влияе благотворно и на здравето на човека, на неговото душевно равновесие и правилната работа на органите.

Според Фън Шуй за здравето отговаря източната страна на жилището, което съответства на стихията „Дърво“. Затова в тази част на помещението е нужно не само да се поддържа ред ( главното изискване), но и да се разположат в нея колкото може повече дървени предмети, оцветени в зелено. Смята се, че това помага за формиране на благоприятна за здравето обстановка.

Тъй като значителна част от живота си ние прекарваме в сън, за здравето това е много важно. Правилният сън в правилно обзаведено място ще ни донесе здраве и дълголетие. Премахнете всички ненужни вещи в спалнята. В нея не трябва да има мебели или предмети с остри ъгли, особено насочени към таблата на леглото. Над главата не трябва да има лампи или етажерки, задържащи нормалната циркулация на енергията. Спалнята, и особено леглото не трябва да бъдат в съседство с кухнята или тоалетната.

Негативната енергия от предишните живущи ( ако те са живели лошо, или са боледували) също може да повлияе на здравето. Такова място може да бъде изчистено със звън на камбанки или да се измие с чиста вода с розово масло.

Като цяло, застоялата и прекалено натрупаната енергия може да започне да вреди на здравето на човек. Затова е много важно помещенията да се проветряват често, давайки възможност на енергията свободно да се премества в пространството.

Според китайската вярване, душите на нашите предци защитават нашия живот и здраве. Ето защо, в източната част на жилището се препоръчва да се поставят техни снимки. Важното е на снимките те да са щастливи и здрави, само тогава позитивната енергия „чи“ ще донесе в дома ви здраве!

Дори и да не вярвате в ефикасността на учението Фън Шуй, струва си да се замислите от какво са всички рекорди по дълголетие при китайците? Може би тайната се крие именно в хармония с природата и баланса на жизнената сила, която ни дава? …