Кои жени не напълняват по време на бремеността е въпрос, който вълнува много жени. Раждането на бебе е радостно и ярко събитие в живота на всяка жена, но за много от тях то се помрачава с напълняването на тялото. 

Впрочем не за всички: има не малко млади майки, които не напълняват по време на бременността. Кои са тези щастливки?

ne napalnyavat -po -vreme- na- bremenostta-1

  1. Жените, които се занимават със спорт могат да не се вълнуват, че бременността ще им развали фигурата. Спортът е чудесен начин за ускоряване на обменните процеси в организма. Освен това, допълнителните калории се изгарят не само директно по време на тренировките. Жените с добре развита мускулатура напълняват по-малко, или не напълняват, тъй като дори и за поддържане на съществуващата мускулна маса организма е принуден да харчи доста голямо количество калории. В допълнение, мускулите променят хормоналния фон на жените, способствайки ускорение на метаболизма. Това обаче съвсем не означава, че жената трябва да изглежда като мъж културист. Мускулите, това не са задължително огромни бицепси и неравен гръб, това е гладка мускулатура, която поддържа коремната стена. Така, че умерено развитата мускулатура помага на спортните жени не само да запазят фигурата си по време на бременността, но и да износят и родят бебето много по-лесно и без проблеми.

  2. Не напълняват по време на бремеността и жените, които не смятат, че бременността не е повод за тотално безделие. Има случаи, когато по време на бременността някои жени прекратяват обичайния си начин на живот ( разбира се, ако няма лекарско предписание за това) и попадат в един вид зимен сън: практически не излизат от дома си и седят по цял ден пред телевизора. Такива лентяйки рискуват да „украсят“ бедрата си с допълнителни мазнини: първо, за разлика от активните жени, те не харчат повече енергия (т.е. калории) за обичайните дейности. И второ, скуката е обичайния спътник на мързела и със сигурност ще ги тласне към хладилника. Намирайки се в такъв доброволен затвор жените са склонни да преяждат, в опитите да запълнят вътрешната празнота и скука с храна.

  3. Не напълняват по време на бремеността и мислещите жени. Както показват изследванията на австралийски учени, мързела по време на бременност не само помага за качване на допълнителни килограми, но и затъпява жената. Всъщност, нашите интелектуални способности, памет, скорост на мисловния процес са функции, които са податливи на тренировки, подобно на мускулите. Ако в продължение на много време жената не задейства своя интелект, той намалява. Мозъкът, като най-големия природен компютър, за своята работа използва доста голямо количество калории, което ще помогне на жената да запази фигурата си.

  4. Запазват си фигурата по време на бременност и жените с бърз метаболизъм. Скоростта на метаболизма определя множество фактори: начин на живот, характер на хранене, генетично предразположение, хормонален фон. Характера на активност и хранителното поведение жената може да коригира по свое усмотрение, но генетиката и хормоните са даденост и на тях не може да се повлияе. Освен това, хормоните са коварно нещо и могат да изиграят на жената лоша шега. Случва се преди бременност жената е била слаба, без да спазва диети и да спортува, а след раждане напълнява много. Работата е там, че хормоните, които изработва организма на бременната жена, забавят метаболизма и способстват за натрупване на мастна тъкан: тялото събира мазнина „в резерв“ в случай на евентуален глад. Разбира се, съвременната жена е малко вероятно да се изправи пред недостиг на храна, но гените пазят памет за далечните предци, на които се е налагало да гладуват. Освен това, мазнините в тялото са нужни и на бременните от 21 век: от тях тялото изгражда един вид възглавница, чиято мисия е да защити плода от евентуални механични повреди.

  5. Не напълняват по време на бремеността и тези жени, които се придържат към принципите на правилното хранене, тези, които, вместо висококалорични кифли, торти и мазни шунки предпочитат зеленчуци, плодове, постно месо и риба, млечни продукти. Между другото, учените казват, че ако в порциона на бременните жени присъстват достатъчно количество плодове, те набавят значително по-малко телесни мазнини в сравнение с тези, които пренебрегват този съвет.