Проблемът с наднорменото тегло е познат на много хора. Човекът не може да съществува съвсем без храна, затова трябва да изчислите колко калории трябва да консумирате на ден, за да отслабнете. Но необходимото дневно количество калории трябва да бъде изчислено, като се вземат предвид вашите индивидуални параметри.

da- otslabnete-1

Как да отслабнете

За нормалното функциониране на организмите на различни хора се изисква различно количество калории. След като сте го определили, не само можете да контролирате теглото си, но и постепенно да отслабнете, като консумирате по-малко калории. Помислете, че индивидуалната ви нужда от жизненоважна енергия, която създавате, ядете различни храни, зависи от няколко фактора. Те включват показателя за личния ви метаболизъм  (обмяната на веществата), нивото на физическа активност, степен на усвояване на храната от вашия организъм.

Показателят за обмяна на веществата (ПОВ) определя количеството енергия, необходимо на вашия организъм за поддържане на жизнена дейност. Според изчисленията около 60% от общото потребление на организма се изразходват само за дишане, за поддържане на постоянна сърдечна температура и сърдечен ритъм, за произвеждане на хормони.

На 1 кг телесно тегло са необходими 20 калории. Ако теглото ви е 65 кг, тогава се нуждаете всеки ден 1300 калории само за нормално функциониране. В същото време, на всеки 10 години след 20, необходимият брой калории се намалява с 2%. Разходът на калории зависи от степента на физическата активност. Ако водите заседнал начин на живот, за поддържане на вашия организъм трябва да увеличите количеството калории с 20%, след като ги сметнете по ПОВ. Ако ходите и се връщате от работа пеша или си правите редовни разходки, занимавате се с домашна работа, количеството необходими калории трябва да се увеличат с 30%.

da- otslabnete-2

При умерена активност, когато работите много у дома или в градината, увеличете дневния брой калории, изчислен според ПОВ с 40%, а при висока физическа активност – с 50%. Някои от калориите, които влизат в тялото, се изразходват за храносмилане и усвояване на храната, това е около 10%. Изчислете общия брой калории, от които се нуждаете ежедневно, физическата активност и 10% за храносмилането. Изчислете колко допълнителни калории сте консумирали.

В 1 кг мазнини се съдържат 9000 калории. Ако теглото ви е с 10 кг повече от нормалното, трябва да се отървете от 90 000 калории. Определете времето, което ще бъде необходимо да влезете във форма. Да предположим, че това е 1 година или 365 дни. Ето защо, за да отслабнете, всеки ден трябва да консумирате 247 калории по-малко от нормалното количество. Използвайте тези разчети, за да отслабнете, а след това, за да се поддържате в норма. Разбира се, не забравяйте и да спортувате!