Мързелът се проявява като физическа, психологическа или умствена умора. Претовареният организъм ни устройва бунт, отказва да работи за нас, принуждава ни да си починем.  

marzel (2)

Полезен ли е мързелът?

Без видима причина ни напада желанието да погледаме сериал, да бъдем с приятели, безцелно да поскитаме по улиците. И все пак се чувстваме виновни, защото крадем от ценното време за работа. А работата свързваме със самия живот, ако не работя, значи не преживявам това време, а само го харча напразно.

С такива мисли ние се заставяме да работим отново, но нашата работоспособност, а значи и възможността да даваме качествени резултати, стремително пада. Ние сме недоволни от себе си, което води до още по-голяма загуба на мотивация, и кръгът се затваря.

Мързелът не е непременно черта на нашия характер – той може да напомня за това, че в тази безумна надпревара ние трябва да намираме време за почивка. Ако не се вслушваме в настойчивите искания на нашето тяло, то преминава към следващия етап на „отбрана“ и започва да боледува. В крайна сметка, по време на болестта си, ние сме принудени да почиваме. Ако се стараем да игнорираме и този метод на борба с твърде активния начин на живот, болестта се задълбочава.

Затова, когато почувствате безсилие и нежелание да правите каквото и да било, просто си починете. И за да не ви мъчи съвестта, поговорете със своя вътрешен работохолик, кажете му, че неделния отпуск ще ви помогне да се възстановите и да работите с още по-голямо усърдие и вдъхновение, отколкото ако се трудите с последни сили.

Добрата почивка не е просто да не правиш нищо. Това са бавни и пасивни занятия, които ни доставят удоволствие. Те лишават стреса от възможността да разруши нашата нервна система. Ние постоянно трябва да се контролираме и да се подчиняваме на заповедите на шефовете, да забравим какво точно искаме ние. А това предизвиква последствия като депресия, апатия, нервни сривове… Винаги е нужно да намираме време да правим каквото ни харесва, да се попечем на плажа, да се разходим по магазините, да почетем книга, да отидем на кино.

Бизнесмените харчат много пари, за да отидат в живописна курортна страна. Но плащат не за полета и хотела, а за възможността да се наспят когато и колкото искат, да не скачат от звъна на будилника, да ходят по плажа по бермуди или бански, и да не спазват корпоративните правила.

Вие можете да направите същото и у дома. Определете си дни на безделия, когато ще правите само това, което вие искате, и с нищо няма да се принуждавате. И се научете да не бързате.

Има хора, които дълго чакат момента, избират решения, разглеждат възможности. Те често дразнят останалите: „Колко дълго можеш да дърпаш котката за опашката?“. Но подобно поведение носи своята полза: човек осъзнава, че може да намери най-краткия път за решаване на проблема, и той избира кой именно път. „Седем пъти мери, един път режи“ и той го прави вярно.

А когато бягаме с максимална скорост, опитвайки се да свършим всичко веднага, не виждаме най-ефективните пътища. Няма време да се спрем и да се вгледаме внимателно в задачата, стояща пред нас. И мързелът ни става помощник, той ни спира, дава ни време за размисъл и преглед на извършената работа и пътя напред. Ние имаме възможност внимателно да планираме всичко и да го направим още от първия път без опити и грешки.

Налягат ни мързелът и апатията тогава, когато губим мотивация. Защо се случва така? Ние чувстваме, че не вървим по правилния път и се занимаваме не с това, което трябва. И когато не сме в състояние да осъзнаем това веднага, нашия умен организъм ни помага да го направим чрез мързел.  Причините за това състояние могат да бъдат различни, но най-често те се състоят в нежеланието да бъдем водени от други в изпълнението на задачи, изгодни за тях, но безполезни за нас. Мързелът става отговор на въпроса: „ А нужно ли е това? Не е ли това в разрез с моите жизнени предпочитания? Това не ми ли отдалечава от истинската цел?“

Забележете, ако действително сте увлечени от нещо, ако работата ви хареса, ако действията ви доставят удоволствие, готови сте да станете посред, нощ за да запишете нова идея. Излиза, че мързелът е добър помощник, който ни помага да разберем кое е действително важно, и кое само ни разсейва.