Идвайки в спортната зала повечето начинаещи спортисти не знаят с какво да започнат. За начало трябва да определите целта, която искате да постигнете. Може би сте решили да се избавите от излишните килограми?

nacinaeschi-sportisti-3

Или искате да натрупате мускулна маса? Изберете комплекс тренировки според това, каква цел преследвате.

Преди да започнете да се занимавате със спорт, посетете лекар. Той ще ви даде препоръки, които ще ви помогнат да постигнете положителни резултати.

Ето и принципите за фитнес за начинаещите спортисти:

  • Редовни тренировки. Ако сте решили да се занимавате сериозно с фитнес, трябва да тренирате редовно. Не трябва да правите дълги паузи между тренировките, защото това няма да даде положителни резултати. За да бъдат ефективни тренировките трябва да тренирате три пъти на седмица в продължение на няколко месеца. След това ще бъде достатъчно да посещавате спортната зала и два пъти на седмица.

  • Увеличаването на натоварването трябва да става постепенно. Ако сте съвсем начинаещи, трябва да започнете тренировки по 10-15 мин., увеличавайки показателя до половин час. Първо започнете с аеробика, след това минете на тренажора.

  • Умереност на тренировките. Не се изтезавайте с прекомерни натоварвания, защото това може да има негативни последствия. Такива тренировки ще ви донесат повече вреда от полза.

  • Не се стеснявайте. Когато за първи път посетите фитнес клуба, е възможна поява на чувството за неловкост на фона на многото атлетични фигури. Тези, които се занимават със спорт сериозно, се грижат за своето здраве и тях не ги безпокоят обкръжаващите ги хора. Някога и те са били начинаещи спортисти.

  • Облеклото и обувките трябва да бъдат удобни. По време на тренировките ще се чувствате по-уверено и комфортно, което ще ускори постигането на положителни резултати.

  • Съставете си график на тренировките. По този начин ще можете да си организирате свободното си време, отделяйки време за тренировки.

В началото ще ви бъде най-трудно. Но когато направите първата стъпка, изберете си зала, която ви харесва, вие с увереност ще продължите да се движите напред към съвършената фигура. Кой знае, може би скоро и вие ще давате съвети на някои начинаещ, какъвто сте вие сега.