Офис гимнастика е набор от физически упражнения, които са включени в разписанието на работния ден с цел укрепване на здравето и повишаване на ефективността на всеки отделен човек.

Ofis- gimnastika

Офис гимнастика

Защо е нужна офис гимнастика?

Всеки съзнателен човек разбира, че в живота не трябва да има крайности, защото те водят до негативни последствия. Отдавна е забелязано, че умствената преумора е много по-тежка от физическата. В съвременният претоварен със стрес свят такава умора се нарича „ Офисен синдром“.

Офисен синдром“ са проблеми свързани с влиянието на офисната среда върху организма на човека. Основните причини са дългия престой в затворено пространство, много често пред компютър, повече от осем часа на ден, постоянен стрес и нарушен хранителен режим. Тези фактори могат да доведат още на 35-40 години до болести като:

 • простатит при мъжете, или възпаление на придатъците при жените (поради застоя на кръв в таза и неразвити мускули на перинеума и обратно);

 

 • остеохондроза – неизбежно заболяване при седящите професии;

 

 • постоянни главоболия;

 

 • намалено зрение;

 

 • депресия и синдром на хронична умора;

 

 • хемороиди;

 

 • затлъстяване;

 

 • коронарна болест на сърцето, и т.н.

Какво да правим? Нима човек, работещ в офис е обречен постоянно да взема хапчета за глава и да седи на опашка пред лекарския кабинет?

Не, не, и не!

За да се избегнат до голяма степен проблемите, описани по-горе, помага двигателната активност (офис гимнастика) и правилната ергономичност на работното място.

Ето някои лесни правила за организацията на работното място:

 1. Краката трябва да са разположени удобно на пода. Повърхността на стъпалата трябва да бъдат 90 градуса с коленете.

 2. Колената трябва да формират тъп ъгъл с тялото.

 3. Подлакътниците трябва да образуват тъп ъгъл между предмишницата и ръката.

 4. Гърбът трябва да бъда малко назад.

 5. Седенето в една поза дълго време също не е желателно, защото води до излишно натоварване на тялото.

Ofis- gimnastika-1

Видове двигателни активности:

 1. Спортна пауза – няколко минути след 2-3 часа от началото на работния ден и не по-късно от 2-3- часа до неговото приключване във вид на организирани занимания (офис гимнастика) с използване на аудио или видео записи, или най-добре под ръководството на треньор, който може да ви бъде осигурен в Смарт студио КАМАТО.

 2. Индивидуална спортна пауза, не по-рядко от 1,5 часа.

 3. Въвеждащи упражнения, един вид индустриална гимнастика в производства с тежък физически труд. В офиса такава гимнастика не се провежда и е заменена с няколко индивидуални упражнения за корекция на осанката.