Системата Табата предполага изпълнение на високо интензивни упражнения за всички мускулни групи с редуващи фази  на почивка. Освен това, самата тренировка може да бъде съвсем кратка.

Авторът на системата Табата (японският лекар Изуми Табата) твърди, че този подход е идеален за хора, които искат да поддържат форма, но не могат да отделят достатъчно време за пълноценни тренировки.

Днес тази система има много последователи по целия свят. Много спортисти я използват за отслабване преди състезания, когато трябва да попаднат в определена категория. Също така, може да спортувате в двора, в парка и въобще, където ви е удобно. Избирайки комплекс упражнения, вие можете да се ориентирате за състоянието на своя организъм, физически възможности и лични предпочитания. Табата в спортната зала дава отлични резултати в борбата с излишните килограми.

По този начин, системата Табата е интервална тренировка с висока интензивност. А нейните предимства са следните:

Организмът активно ще продължава да изгаря калории в продължение на едно денонощие след тренировката, толкова активно, както при непосредствено натоварване. Или на прост език, още не сте завършили упражнението, а тялото продължава да идва във форма дори в състояние на спокойствие.

Процесът на тренировки е невероятно прост: 20 секунди упражнения в максимално бързо темпо, след това 10 секунди почивка. И така в продължение на четири минути.

Дори двадесет минути свободно време ( необходимо за пет четириминутни цикъла) може смело да използвате като натоварване с достатъчно ниво, за сметка на което може да преобразите фигурата и да повишите вашето самочувствие.

Системата Табата помага да работят не само определени групи мускули, но и цялото тяло. Трябва просто да подберете комплекс упражнения, който ще ви позволи да постигнете максимално отдаване. За да получите бърз и траен резултат са достатъчни 3-4 тренировки на седмица.

Тренировките по Табата помагат за подобряване издръжливостта на сърдечните мускули. Дори новите, занимаващи се от скоро, започват да дишат по-леко, подобряват общия си тонус и самочувствие.

За да можете правилно и ефективно да редувате 20 и 10 секундни периоди, специалистите са разработили специални програми с гласово озвучаване. Те представляват своеобразни секундомери – подсказки. Тези програми могат да бъдат качени на повечето съвременни телефони.