Спортните травми са почти неразделна част от спорта. Заниманията със спорт укрепват нашето здраве, това ни внушават СМИ, рекламите на фитнес центрове и дори лекарите. Въпреки това, любителския спорт и професионалния са две абсолютно различни неща.

Всеки, който се занимава сериозно с някаква форма на лека атлетика, борба, футбол, ще ви каже колко е трудно и по-важното, травматично.

Всеки, който се занимава с фитнес иска непрекъснато да прогресира и да постига поставените цели. Но много често, преследвайки резултат получаваме някаква травма. След това прекарваме много време за лечение, рехабилитация, което забавя или намалява мотивацията ни към занимания със спорт.

Sportnite -travmi

Кои са основните причини, заради които възникват спортните травми?

Лошо загряване

Много хора започват да изпълняват упражнения, без да обръща внимание на предварително загряване на мускулите, с което рискуват да получат травма. Ето защо, една добра загрявка трябва да предхожда всяка силова тренировка. Това повишава мускулната сила, контрактилитета на мускулните влакна, подвижността на ставите, както и подготвя съединителната тъкан за работа.

Неправилна техника

Обръщайте внимание на техниката на изпълнение на упражненията! Правилната техника е балансирана позиция на тялото, което позволява не само да се избегне прекомерното натоварване на сухожилията и ставите, но също така помага за подобряване на спортните постижения. Препоръчително е да правите упражненията пред огледало и под наблюдението на инструктор.

Недостатъчно възстановяване

Възстановяването е най-често игнорираната фаза от тренировъчния процес. По време на отдих организма се възстановява и укрепва. Ако игнорирате този процес, умората ще се натрупва, което само ще увеличи риска от спортните травми.

Количеството време, необходимо за почивка зависи от много параметри. Средно мускулите на възрастен човек се възстановяват за 24-72 часа. Но това са много условни стойности.

Ефективно средство за борба с преумората са тренировките сплит схеми, в които тренираните мускули се разпределят в различни дни, което създава възможност за пълноценна почивка след тежки тренировки.

Постоянството в тренировките, доброто загряване, правилната техника за изпълнение на упражненията са вашите главни помощници с борбата със спортните травми, и няма значение дали се занимавате със спорт професионално или любителски. Обърнете внимание на тези аспекти и, ако е необходимо, прибягвайте до съветите на треньора и лекаря.