Сутрешната гимнастика веднага след събуждане се препоръчва за възрастни и деца. Минималните усилия за сутрешните упражнения имат максимална полза за целия организъм, което не еднократно e доказано от учени от различни страни.

sutreshna-gimnastika-1

Популяризирането на сутрешната гимнастика не губи своята актуалност в продължение на десетилетия. Още в началото на 20 век медиците настойчиво препоръчват на всички за съхраняване на здравето да отделят по половин час за сутрешни упражнения.

Например в Китай към ежедневните сутрешни упражнения се отнасят много сериозно. Сутрешната гимнастика за жителите на тази страна се превърна в истински култ, а хиляди хора отиват в парка, на брега на водоеми, за да изпълняват плавни движения.

Ползата от сутрешната гимнастика:

 • Енергийно зареждане. За да се възстанови работоспособността след сън, на човек му трябват не по-малко от два часа. Леката тренировка значително съкращава това време.

 • Закаляване на организма. Най-полезно е сутрешните упражнения да се извършват на свеж въздух, но ако това не е възможно, трябва да се проветри помещението, а в по-топлите месеци, по време на гимнастика, да се оставят отворени прозорците. Въздушните бани и контрастния температурен режим са закаляващи процедури, повишават имунитета и служат за профилактика на различни заболявания.

 • Борба с липсата на движения. Двадесет минутна гимнастика сутрин е напълно достатъчна, за да се намали негативното влияние на седящия начин на живот, укрепване на ставите и ставните връзки, увеличаване на мускулния тонус и начало на намаляване на телесното тегло. Това е заключението, направено от изследователи от Health Care System Research Center на VA Пало Алто в Северна Калифорния, наблюдавали в продължение на няколко години две контролни групи, в една от които хората са правели сутрешна гимнастика, а другата не.

 • Стимулиране на сърдечно-съдовата и дихателната система. Физическите упражнения с невисока интензивност активират дихателния ритъм, увеличават циркулацията на кръвта, а елементи на дихателните упражнения помагат за насищане на организма с кислород, което е особено важно за сутрешните часове.

 • Избавяне от депресия. Това, че сутрешната гимнастика повишава настроението и защитава от стрес са доказали изследванията на специалисти от Southern Methodist University, Далас, САЩ. Резултатът от дори непродължителни упражнения става така наречената „мускулна радост“ и увеличаването на производството на хормона на щастието – серотонин.

Упражнения за сутрешна гимнастика

Желателно е гимнастика да се прави минимум пет пъти в седмицата по 20-30 мин. като се  препоръчва всеки ден да се правят упражнения за различните  мускулни групи.

 1. Трябва да се започне с пет-минутно загряване, което може да бъде направено без ставане от леглото. Протегнете се няколко пъти, слягайки ръце над главата, обръщания от една на друга страна, масажиране китките на ръцете и изправяне на коленете.

 2. Ходене на място – задължителен елемент. Няколко минути поддържайки не високо темпо повдигайте колене, дишайте равномерно и дълбоко.

 3. Раздвижване на шийните прешлени, като бавно въртите глава по и против часовниковата стрелка, наклонявайки се подред към раменете.

 4. Въртене на ръце с широка амлитуда.

 5. Въртене и накланяне на тялото на дясно и на ляво. Това ще разработи долната част на гърба, в която много хора след събуждане усещат дискомфорт.

 6. Махове с краката в различни страни ще загреят долните крайници и ще засилят в тях кръвообращението.

 7. Широко разкрачени крака и подред наклони към всеки от тях.

 8. В продължение на минути скачайте на единия крак, след това на другия, после и на двата заедно.

 9. Направете 5-7 плавни прикляквания, като държите ръцете изправени напред.

 10. Седнете на пода и се опитвайте да достигнете с ръце краищата на пръстите.

Успех!