Упражнения със собственото си тегло – замисляли ли сте се някога защо толкова малко се говори за това? Отговорът е очевиден – „Рекламата е двигател на търговията!“.

Защото голяма част от тренировъчните програми са съставени именно за тренажори. А ако комплекса упражнения включва работа само с тежестта на собственото си тяло, какво ще се продава тогава?

Разбира се, не трябва да се твърди, че тренажорите не са полезни. С тяхна помощ могат да се решат много задачи и значително да подобрите своите резултати. Но тренирайки само на тренажор, вие значително ограничавате своето физическо развитие.

uprazhnenia-sas-sobstvenoto-si-teglo-2

Защо упражненията със собствено си тегло са толкова важни и полезни?

Ще обясним.

Съчетават в себе си кардио и силови тренировки

Освен развитието на силови качества, упражнения със собствено си тегло при определени условия отлично тренират сърдечно-съдовата система. Това се дължи на включването в работата на голям брой стабилизиращи мускули и усложнената координация на движения.

Позволява да се изгорят голямо количество калории

Логиката е съвсем проста – силови натоварвания + кардио = висока интензивност ( тежест). Във всяко упражнение, в допълнение към целевите групи мускули участват практически всички мускули на тялото. По този начин, изпълнявайки упражненията със собствено тегло, вие съществено увеличавате разхода на калории.

Развиват функционална сила

Много популярни тренировки позволяват да се развие сила. Но много често това  не е точно силата, която е необходима в ежедневния живот. Изолиращите упражнения на тренажорите позволяват да се работи с определени групи мускули, но го правят в определена плоскост, която далеч не винаги е приложима в бита.

Например, при нанасяне на удар с ръката, движението е построено от краката, а не чрез джогинг движение на горните крайници.

Също така функционалния тренинг, развивайки силови качества, изработва оптимален двигателен стереотип. Например, упражнения като клекове, скокове и падове отлично тренират не само долните крайници, но и способстват развитието на цялото тяло, което е особено важно за мускулните стабилизатори, функционалното състояние на които играе огромна роля в нашите ежедневни действия.

uprazhnenia-sas-sobstvenoto-si-teglo-1

Профилактика на травми на гърба

Изпълнявайки упражнения със собствено си тегло, вие активно тренирате мускулите на торса, отговорни за правилната позиция на гръбначния стълб. Това е профилактика на травми на гърба, както в ежедневието, така и при занимания с всяка професионална дейност.

Универсалност

Ако нямате средства за абонамент за фитнес или просто нямате време – упражненията със собствено тегло е вашият избор! Вие не се нуждаете от оборудване или специална форма.

Всичко, което ви трябва – това сте вие! Както се казва, стига да имате достатъчно силно желание. А за това как да се мотивирате вижте в 6 начина да се мотивирате за самостоятелни тренировки”