За първи път научно обяснение за влиянието на музиката върху здравето на човека е дал древногръцкия учен и философ Питагор.

muzika-2

Всяка мелодия синхронизира работата на вътрешните органи. Това се случва, защото всички наши органи са източник на енергия и електромагнитни вълни с определена честота, както и звуците на музиката също са вълни, които влизат с тях в резонанс – и настройката на нашето тяло се променя. Когато звучи музика нейното акустично поле се наслагва върху акустичното поле на организма и се оказва, че сме свидетели на специфичен клетъчен тип масаж.“

Питагор излекува много хора както от душевни, така и от физически заболявания с помощта на специално създадени за целта композиции. Всяка сутрин той започвал с пеене, според него, това му помагало да възбуди активността за дневния живот и да си освободи ума от съня. А вечер той пеел песни, за да успокои нервите си и да се настрои за почивка.

Ето някои факти от света на медицината, които потвърждават положителното въздействие на музиката върху здравето и организма на човека:

  • Това, че музиката активира сензорните пътища, приглушаващи усещането на болка, са открили учените от Университета на Юта. Те избрали 143 човека , склонни към тревожност заради болката. По времето, когато хората слушали приятна музика на пръстите им закачвали електроди, които предизвиквали малка болка. Като резултат музиката помагала на участниците в експеримента за намаляване на тревогата и увеличаване прага на болката.

  • Учените в Хонг Конг са установили, че уроците по музика развиват паметта и умствените способности на децата. Техните продължителни наблюдения са доказали, че без всякакви специални упражнения за паметта, паметта на човек се подобрява пропорционално на това, колко дълго той се е занимавал с музика в детството.

  • Друг доказан факт на положително влияние на музиката на здравето на човека е факта, че звучните мелодии помагат за възстановяване след операция на сърцето. Слушането на радостна и весела музика, предизвикваща позитивни емоции и добро настроение, се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания. Според учените, музиката помага на човек за подобряване на кръвообращението, понижава кръвното налягане, разширява кръвоносните съдове и забавя сърдечния ритъм.

  • Учените са установили, че звучи, идващи на различни интервали и в определена тоналност, могат да убият микробите, причиняващи заболяване. Когато през Средновековието, градовете са били нападнати от чума, за да се справят с нея, хората постоянно биели камбаната. И това действително помагало. Днес е известно, че дейността на микробите в човешкото тяло се понижава с 40%, след като той продължително време слуша църковна музика или камбанен звън.

  • Музиката предотвратява загубата на слуха. Установено е в хода на един експеримент. В него са участвали 163 човека, 74 от които били бивши музиканти, като им били предложени няколко теста, резултатите от които показали, че седемдесет годишни музиканти чуват реч в шумна обстановка и възприемат звуците много по-добре от петдесет годишните хора, които не са се занимавали с музика.