Доста необичайно е, че изобретението, което може да способства развитието на мисленето и личностния ръст на човек, в момента е атрибут на ограничен възглед и ленив образ на живот.

Gledane-na-televizia-4

Вредите от гледането на телевизия

Вредата от телевизора става напълно очевиден факт.

Първо, гледането на телевизия отнема твърде много време. Статистиката показва, че гражданите посвещават на телевизора по няколко часа на ден. Сега много хора са увлечени от различни сериали и предавания. Затвореният кръг, състоящ се от работа, сън и гледане на телевизор е напълно разпостранена практика при много хора.

Представете си за момент, че няколко часа на ден вие прекарвате във фитнес клуб, общувате с близки и роднини. А може и да посветите това време за реализация на някакъв креативен замисъл.  

Второ, трябва да се примирите с мисълта, че телевизионната индустрия има за цел да ви накара да се чувствате по-лошо, отколкото сте в действителност. Секс, алчност и страх са основните лостове на влияние върху съзнанието на зрителя, които се използват активно от почти всички продуценти. Има филми, пълни с насилие и кръв, сладострастни сексуални стонове, а телевизионните предавания, разказващи как някои печелят милиони, заслепяват в сините екрани хиляди бедни мечтатели. Повечето телевизионни канали внасят във вашия живот изключително негативизъм и ниски емоции, докато можете да се насладите на вкуса на истински интересен живот.

Трето, не е тайна, че телевизорът намалява умствената работоспособност. По време на гледане на телевизия, човешкия мозък не е склонен да търси нови решения на каквито и да било задачи. Вашият мозък е претоварен, наляга ви умора и сънливост, мислите постоянно се объркват. Започвате да забравяте все по-често и се намалява способността ви да мислите абстрактно.

Четвърто, телевизорът ви прави един беден човек. Освен, че рекламите стимулират телевизионните зрители да купуват продукти, които нямат никаква ценност и са абсолютно безполезни, ТВ формира в своите привърженици потребителска идеология в най-лошия смисъл на думата. Синият екран активно ви набива в главите че социалното положение се оценява само с цената на аксесоарите, които притежавате, или високата цена на марката кола, която карате.  

Вие гледате драматичното развитие на събитията на героите от екрана, споделяте техните преживявания, трагедии, проблеми. И до толкова свиквате с тези герои, че човека, който лежи до вас може да ви се стори по-малко близък от героя в сериала. Може би, ако хората отделяха повече внимание на своите любими вместо да гледат телевизор, статистиката на разрушените бракове щеше да бъде много по-добра от сега.

Освен това, телевизорът като прахосмукачка изсмуква вашата енергия. Съществува мнение, че хората гледат телевизор когато са изморени и искат малко да си починат. Всъщност, усещането за пълно изтощение никога не напуска телевизионните маниаци.

 

Gledane-na-televizia -2

 

Трябва да се отбележи, че честото гледане на телевизия значително подкопава здравето на човека. Австралийски учени са провели шест-годишно проучване на няколко хиляди доброволци и са стигнали до извода, че хората, които посвещават  на телевизора само 2 часа на ден, 80% по-малко се излагат на риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които са пред синия екран по 4 часа на ден или повече. Освен това, всеки допълнителен час на гледане на телевизия повишава риска от рак с 9%, а сърдечно-съдови заболявания с 11%. Диабет, хипертония и затлъстяване също са нежелани последствия от телевизионната наркомания. Рискът за намаляване остротата на зрението също се увеличава на 70%.

 

Gledane-na-televizia

Телевизорът в вреден също и с пренасищането на излишна информация. Огромният поток от реклама, телевизионни предавания, сериали, новинарски емисии ви осакатява. Затрупвайки главата си с безполезна информация, вие не оставяте място за действително стоящата.

Всичко написано до тук няма за цел напълно да ви откаже от гледане на телевизия. Важно е да разберете за себе си, вреден ли е телевизора, и какво можете да получите, ако се откажете от многочасовото му гледане.