Как правилно да заситим глада? Поради факта, че храната е източник на енергия, приемът на храна е необходимост за нас. Затова не можем напълно да се избавим от желанието да ядем.

Принудителното и безконтролно гладуване е най-верния път към язва или други функционални сривове в организма. Рязкото отслабване за сметка на временното гладуване е точно обратния процес – това е временно отлсабване и рязко покачване на теглото ( само за всеки случай организъм ще качи повече от загубеното тегло). Ето защо, за да отслабнете безпасно, трябва да го постигате постепенно, т.е. да се храните, но с продукти, от които можете да ядете достатъчно, за да заситите глада, но без да качвате тегло, а обратното, да го намалявате. Цялата „сол“ в обичайното нездравословно хранене е в калорийността на консумираната храна, както и съдържанието на вредни за организма допълнителни въглехидрати и мазнини. Затова, ако искате да отслабнете, чувството на глада може да се засити по правилен начин с ниско калорични продукти с нисък гликемичен индекс.

Това са продукти, които могат да заситят глада, да ви наситят и в същото време да отслабнете.

Храни с високо съдържание на протеини

da zasitim glada-pravilno-5

Сигурно сте забелязали, че повечето диети за отслабване се базират на храни с високо съдържание на протеин – бяло месо, риба, яйчен белтък, извара. Защо? Всичко е просто: това са нискокалорични продукти с минимално съдържание на въглехидрати ( източници на храна на мастните клетки) и храни с висока плътност ( ниво на съдържание на хранителни вечества за едининца енергия), които за дълго време насищат организма с хранителни вещества и осигуряват строителен материал за мускулите. Това е всичко.

Зеленчукови салати

da-zasitim-glada-pravilno-2

Причините за използването на зеленчуци и салати, сигурно не се нуждаят от доказателства. Може би това е единствената храна, която е способна да се бори с чувството на глад, без да заплашва фигурата, а обратното, съдейства и за загубата на тегло. Защо? Тук също всичко е просто: в повечето случаи зеленчуците са богати на много фибри (под формата на въглехидрати, които нашата храносмилателна система не е в състояние да разгради) витамини, минерали и диетични фибри, съдържат минимално количество въглехидрати и не включват в състава си мазнини. Зеленчуци, като домати и краставици до 85-90% се състоят от вода, следователно, насищането на глада се  случва доста бързо и безопасно. При приготвяне на зеленчукови салати е най-добре да се използва зехтин, който в своя състав съдържа лесно смилаеми полиненаситени мазнини. Затова за засищане на глада зеленчуците са просто незаменими.

!Единственото нещо, което не трябва да правите при консумация на зеленчукови салати е да преяждате, което провокира разширяването на стомаха. След това, при следващото ядене, ще трябва да запълните разтегнатия вече стомах, а това са излишни калории и излишни запаси.

Нискомаслено кисело мляко

da zasitim glada-pravilno-1

Това е универсален хранителен продукт, който практически няма противопоказания. То напълно задоволява глада, насища организма с млечни протеини, млечни микроорганизми и пробиотици: лакто-бактерии и бифидус бактерии.

Ябълки

da-zasitim-glada-pravilno

Може да ви се стори странно, че ябълките влизат в списъка с продукти, засищащи глада. Съществува мнение, че след тяхната употреба апетита се увеличава още повече. НО! Ако ябълките са включени правилно в диетата, те все пак помагат да се намали апетита. Как става това? Не трябва да се ядат между основните хранения, а половин час преди хранене.

По този начин ние постигаме три важни цели:

  1. Част на стомаха е изпълнен с нискокалорична храна и като следствие, ние приемаме по-малко храна.

  2. Чувството на засищане след изядена ябълка идва след 15-20 мин., а този приятен «ябълков ефект» ускорява засищането на глада при употребата на основната ( по-калорична)храна.

  3. Тъй като ябълките съдържат пектин и много диетични фибри, тези плодове са така наречените естествени «санитари» на организма: намаляват нивото на холестерол в кръвта, подобряват чревната перисталтика и периферното кръвообращение, стабилизират окислително възстановителни процеси.

Спазвайте тези правила за правилно засищане на глада и ще се радвате на добра фигура и здраве.