Здрав дух – здраво тяло, или изкуството да бъдеш себе и. Има една такава мъдра фраза: „Тялото е храм на душата“. Да, така е. И не става въпрос за излишните килограми, черни точки или бръчки. Помислете колко перфектен, тънък и всемогъщ е този организъм – човешкото тяло.

Колко красиви са неговите линии, тъй като той е хармонично завършен. Как успява да работи в немислими условия. Колко естествена е красотата на човека и колко съблазнителна е жената.

Здравето не е необходимо да се култивира. То идва само, когато спрете да действате против законите на природата. Основният закон е законът на любовта. И не само любов към близки и приятели, а на първо място любов към себе си.

Като цяло има четири варианта на отношение към себе си и обкръжаващия свят:

  1. Аз съм добър – светът е добър ( алтруист);

  2. Аз съм добър – светът е лош ( егоист);

  3. Аз съм лош – светът е добър (фалшив алтруист или разочарован човек);

  4. Аз съм лош – светът е лош (неудачник, който постоянно привлича проблеми към себе си).

Но винаги отношението към света започва със своето ‚АЗ“. Това е този прозорец, през който ние разглеждаме света. А самите себе си много често разглеждаме като през криво огледало.

От гледна точка на здравето, на вашето здраво тяло, в какви отношения сте с околния свят, е от първостепенно значение. А здравето винаги започва с главата, а не с друг край на тялото. Забележете как реагира тялото ви, когато сте щастливи, разстроени, страхувате се от нещо или когато сте ядосани. За всяко чувство реагират някои мускули и вътрешни органи. Страхуваме се и вече във всички мускули изпитваме скованост. Щастливи сме, усещаме лекота и свобода. Ако вие често изпитвате някакво чувство, тялото го запомня в мускулите, ставите и други органи. Ако ситуацията с стресова, вследствие сковаността вътрешните органи не получават достатъчно хранене. Това е предпоставка, първата камбана за развитието на различни заболявания и ускорено стареене. Нищо чудно, че казват- всички болести са от нерви.

Например, нещастната любов, оказа се, наистина може да разбие сърцето на човека и в същото време да създаде много други, далеч не толкова поетични проблеми. До това заключение е дошъл английският психолог Франк Талис. Между другото, преди 200 години „любовната афера“ е била включена във всички официални списъци на болестите.

Болестите това не са просто резултат от попадане в организма на инфекции или получени от родителите глупави предразположения. Болестите са резултат от човешкото нарушение на законите на природата.

И какъв е изводът? Ние с вас сме щастливи хора! Ако нашето здраве, целият ни живот зависи само от нас, а не от лоша наследственост, или да речем, петна по слънцето, то ето и изходът: вземаме своята съдба в своите ръце! Никога не е късно да възстановим своето здраве, в която и възраст да сме, и в който етап на болестта да се намираме, съвременната медицина потвърждава това.

Но трябва да започнем с начина на мислене. Мислете винаги за себе си като за здрав, щастлив човек! На Изток медицината никога не е била нещо отделно, обособен отрасъл на знания, която се занимава само с организма без всички останали компоненти на сложното „устройство“-  човека. Възможно ли е да се лекува тялото, без да се промени самия начин на живот, без да се промени отношението към света към по-хармонично, без да се заменят мрачните мисли с позитивни и светли? Това по принцип е невъзможно. И на Изток са го знаели винаги. Затова традиционната ориенталски медицина е неделима част от източната философия, която се застъпва за определен начин на живот – начин на живот в мир, хармония и единство с природата.

Въз основа на тази философия е изградено и китайското изкуство за хармонизиране на пространството – Фън Шуй, неограничените възможности, които все още не са известни на западната цивилизация, на това е основана тази система, както и японска храна – Макробиотика, както и всички видове бойни изкуства, още от древни времена.

Заниманията „само с тялото“ не решават всички задачи, които хората искат да решат за себе си. Ако искате да имате здраво тяло, първо укрепете своя дух! Човек, силен духом е човек, притежаващ голям запас от нервна и психическа енергия. Такъв човек в значителна степен е пощаден от атеросклероза и инфаркт, удар, деменция. До края на живота си той има ясен ум и висока ефективност.

Здравословен начин на живот сега е модерна дума. Това е преди всичко уважително отношение не само към своето тяло, но и дух. Това е хармоничен, пълноценен живот, който предполага позитивно отношение и отлично самочувствие.

За да бъде здрав, да има здраво тяло, красиво тяло, човек трябва да бъде силен душевно и духовно.