Как да намерим душевно равновесие

Как да намерим душевно равновесие

Негативни мисли, лошо настроение, тежест в сърцето – всичко това не ни позволява да се наслаждаваме на живота напълно.

menta balance

Как да намерим душевно равновесие

Как да преодолеем унинието, да победим песимизма? 

  1. Направете ревизия на чувствата

Знаете как да направите ревизия на стаята или на хладилника? Тя е необходима, за да се остави всичко нужно и полезно, а развалените продукти и счупените вещи да изхвърлите. Същото можете да направите и със своите мисли и емоции. Определете отрицателните мисли, които ви се въртят в главата най-често, от какво се страхувате, какво постоянно не ви дава мира.

Добър способ е да си направите дневник и две седмици да записвате в него своите чувства и преживявания в моменти, когато е нарушено вашето душевно равновесие. С течение на времето ще откриете, че това е един кратък списък на едни и същи негативни мисли. И най-интересното в, че най-често те са преувеличени и се базират основно на вашите подсъзнателни страхове.

Направете списък и срещу всяка лоша мисъл напишете опровержение, за да го повтаряте всеки ден, когато ви налегне унинието.

  1. Слушайте тялото си

По време на наблюденията на вашето вътрешно състояние фиксирайте не само чувства и мисли, а и физическото състояние, което ги съпровожда. Изградете си правило да следите внимателно всяла проява на дискомфорт в тялото (сърцебиене, главоболие, стягане в гърлото, стягане в гърдите и т. н). В момента, когато това се случи, направете преход от съзнателно състояние на контрол в състояние на дете, което не може да управлява своите емоционални реакции. В стресова ситуация, мозъкът предава контрола на емоциите на лявото полукълбо ( отговарящо за логиката и контрола) на дясното ( в него са заложени чувствата). Поради това, ние не сме в състояние да се убедим да постъпваме правилно в моментите, когато се намираме под властта на негативните чувства.

Затова се научете когато почувствате физическите индикатори на прехода към неконтролируемо състояние, да спрете и да се успокойте, и нищо да не предприемате в подобни моменти. Всички сили трябва да бъдат насочени към „включването на мозъка“ отново. Кажете си: „В момента аз не контролира какво се случва. Но аз съм възрастен и мога да се взема в ръце. Затова сега ще мълча, ще се успокоя и след това ще вземам решения и ще действам“.

Има различни техники, които помагат да се разсеем и да се вземем в ръце. Най-простият начин, на който са ни учили още в детството е да броим до десет. Можете да се запознаете с дихателни упражнения, които се използват за възстановяване на душевното равновесие в различни практики, или да дишате като броите под такта на вашия пулс ( например 4 удара на вдишване и 4 на издишване). Може активно да масажирате тази част на тялото, в която сте усетили дискомфорт, например, в района на сърцето.

  1. Кое е най-важното?

В минутите, когато целия свят около вас е мрачен и вие отново започвате да въртите в главата си негативни мисли, спомнете си, кое във вашия живот е най-важно, заради което живеете. Сравнете това с неприятностите, които сега са ви обсебили и ще разберете, че това са несъществени минути на трудности. Не забравяйте да си спомните в тези моменти и за други хора, които са ви скъпи и означават много за вас.

Човек с установена самоличност, осъзнава, че не трябва да живее само за себе си. Когато ни е трудно, ще ни помогне да се сетим, че сме много важни за някои хора, че не сме сами и можем да разчитаме на подкрепата на нашите близки. Добре е в лоши моменти да се сравняваме с други. Всеки има подобни ситуации, но се справя с тях, значи и вие можете.

  1. Изкореняване на първопричините

Както се казва, няма дим без огън. И ако сте постоянно притеснени за това има причина. Така че, освен възстановяване на душевното спокойствие и равновесие, с помощта на вътрешната работа над себе си, трябва да се заемете и с промяната на качеството на своя живот.

Напрегнатият човек се успокоява, когато извършва действия, насочени към избавяне от източника на вътрешния дискомфорт. И като цяло, всеки труд или творчество отвлича от проблемите.

Например, ако не сте доволни от вашите приходи, направете си план как да спестявате и да печелите повече. Постепенно прилагайте всички точки в живота и наблюдавайте какво се получава, водете си дневник.

Така ще убиете два заека наведнъж, ще подобрите своя живот, ще успеете да се избавите от факторите, предизвикващи безпокойство и по този начин ще възстановите душевното си равновесие.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.