Ролята на учителите в борбата с наднорменото тегло при децата

Ролята на учителите в борбата с наднорменото тегло при децата

Ново проучване ясно показва, че при следване на определени препоръки от учителите  по развитие на физическата активност на децата, техните подопечни стават все по-активни и мобилни.

Nadnormeno-teglo-pri-decata -1

Ролята на учителите в борбата с наднорменото тегло при децата

По думите на експертите, провели изследването, наднорменото тегло при децата, или затлъстяване,  се наблюдават вече много по-често в последните 20 години. И за първи път за едно столетие очакваната продължителност на живота на децата е намаляла.

Освен това, трябва да помним, че наднорменото тегло при децата в ранната детската възраст често е свързано със здравословни проблеми в бъдеще (коронарна недостатъчност, хипертония, диабет тип 2 и други хронични заболявания).

Около една трета от децата в детските градини и половината ученици, страдащи от наднормено тегло, остават пълни и като по-възрастни.

„Освен това обикновено децата в предучилищна възраст обикновено са заети с малко  подвижни дейности – пояснява ръководителя на изследванията Allison DeMarco. Удивително е това, че дори по време на ваканциите децата не стават много по-мобилни“.

Nadnormeno-teglo-pri-decata

За стимулиране на физическата активност и борбата с наднорменото тегло при децата било разработено специално ръководство. След това учителите и възпитателите, участващи в иследванията преминали специален обучителен курс и получили необходимите материали: топки, шалове, възглавници и обръчи. След това с шест предучилищни групи се опитали да реализират изучените от трях подвижни игри в помещение и на улицата, съгласно препоръките.

Във всичките шест групи активността на децата е нараснала, като при пет от тях значително – до средно и високо ниво.

„Учителите и възпитателите искат за децата си по-добро здраве – уверен е DeMarco – нашите изследвания само показват колко е голяма тяхната роля в борбата с наднорменото тегло при децата  “.

Frank Porter Graham Child Development Institute

Спортни актнивности за деца в студио КАМАТО: http://www.kamato.bg/kids/

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.