Занимавайте се едновременно с няколко вида спорт

Занимавайте се едновременно с няколко вида спорт

Някои жени се занимават с физическа активност през целия си живот, и все още се смятат за начинаещи.

Една жена може да каже „Аз не съм спортист. Опитвах се в продължение на година да се науча да играя тенис, но партньорката ми се премести и аз престанах да ходя на тренировки. Започнах да бягам, но когато дойде зимата не можех да се заставя да изляза вън на заскережената улица. Правих няколко седмици упражнения, но ми омръзна. Всички ми се смеят, че се опитвам да се занимавам с толкова видове спорт, а сега се отказах от всички. Иска ми  се да открия някой спорт, който да ми хареса“.

Занимавайте се едновременно с няколко вида спорт

kamato-plovdiv

В действителност, тази жена може да се класифицира като много активна. Тя просто не разбира, че е по-добре да се занимава с различни спортове, отколкото да се съсредоточи върху всеки един, тъй като в първия случай участват повече мускули и стави, което се отразява благотворно на целия организъм. Трябва абсолютно спокойно да се преминава от един вид спорт към друг в различните времена от годината и в зависимост от желанията. Най-важното е да знаете как да подготвите мускулите и ставите за тренировките преди всеки вид спорт,

За да избегнете травми и по-добре да развиете своите възможности, трябва или да изпълнявате специални тренировъчни упражнения, или да се заемете с някакъв вид спорт, който позволява да се използват същите мускулни групи в подобна двигателна активност.

Ако вие предимно се занимавате с каране на ски, бягането през лятото ще укрепи мускулите на задната част на прасците, но не и на предната. През зимата, преди да карате ски трябва да изпълнявате специални упражнения за укрепване на предната част на прасците, в противен случай няма да бъдете достатъчно издръжливи и карането на ски няма да ви достави истинско удоволствие. Ако, от друга страна, лятото се занимавате  с колоездене, така ще развиете предната част на прасците в степен, необходима за карането на ски. Тогава няма да се наложи предварителна тренировка на тези мускулни групи през зимата преди да се качите на ските.

Дори хора с най-различни спортни предпочитания в зависимост от сезона понякога не дооценяват важността на специалната подготовка за занятия към всеки вид спорт. Повечето травми се получават при начинаещи, които вече са усвоили някакъв вид спорт и се опитват да пренесат своите тренировъчни навици на друг.

Ако искате към спорта, с който се занимавате, да добавите нов вид спорт, не е достатъчно да определите, че във вашия вид спорт натоварването основно е върху мускулите на ръцете и  всеки вид спорт, в който се използват подобни  движения е подходящ. Трябва да се знае точно коя част на ръката се използва, дали се използва трицепс, за да се оправи лакътна става, или мускулите на торса и бицепси, за да се огъне ръката. Необходими ли са в този вид спорт мощни мускулни съкращения или бързи „изблици“ на енергия и скорост? (Способа за използване на мускулите е също толкова специфичен, както и самите групи мускули, които извършват определена работа.) Изисква ли избрания вид спорт кратки периоди на интензивни прояви на усилие (спринтове, хвърляне на гюле), или средно усилие за дълго време (плуване, бягане, колоездене)? В спринта се използва един вид енергия, а в надпреварата друг. Ако вие нямате специална подготовка, на организма ще му бъде тежко да работи в този режим.

Но винаги има избор!

Смарт студио Камато-Пловдив ви предлага различни видове спорт, благодарение на които ще станете по-пластични, стройни, грациозни и артистични. 

 

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.