7 ефективни начини за справяне с възрастта

7 ефективни начини за справяне с възрастта

Препоръчваме ви да вземете под внимание седемте начина за справяне с възрастта, да обърнете биологичния си часовник и да превърнете датата на раждане в паспорта си да изглежда като лъжа.

„ Да възродите отново този интерес, който сте чувствали, когато сте били по-млади е възможно“ – казва Каролайн Адамс Милър, автор на книгата “Създаване на по-добър живот”. Всъщност тези емоции оказват огромно влияние върху качеството на живота ви: те са жизненоважни, ако искате да се чувствате по-здрави и по-щастливи.

Лягайте да спите по-рано

Сънят е най-лесният начин за справяне с възрастта, да се почувствате по-млади. “Вашето тяло наистина се възстановява само в съня си”, обяснява Хенри Лодж, съавтор на Younger Next Year for Women. „Сънят помага за укрепване на тялото и мозъка.

Може да не спите толкова, колкото ви трябва. Запълнете липсата си на сън, като си лягате достатъчно рано, за да получавате по осем часа сън всеки ден в продължение на шест седмици. След шест седмици (това е времето, необходимо за формиране на здравословен навик), ще усетите разликата (ще имате повече енергия, тъмните кръгове ще изчезнат под очите)“.

Яжте възстановяваща храна

Докато възстановявате липсата на сън, подобрете и своето хранене. Започнете всяко хранене с плодове или зеленчуци и пълна чаша вода, съветва Хенри Лодж. Получените витамини и антиоксиданти от плодове и зеленчуци помагат за справяне с възрастта, те ще ви накарат да се чувствате много по-енергични.

И не винаги пропускайте десерта: „Ако 90% от продуктите, които използвате, са полезни, тогава си позволете да се отдадете на останалите 10%“, казва Хенри Лодж. „Ако искате сладолед, наистина му се насладете! Точно както правихте, когато бяхте дете“.

Набавяйте си желязо

Правилният вид силови тренировки може да ви помогне да се почувствате с 10, 20 или дори 30 години по-млади, казва Боб Грийн, треньор и автор на книгата „20 години по-млада“.

„Ако ги изпълнявате правилно, силовите тренировки ще направят мускулните ви влакна по-дебели и по-силни”, казва Грийн. По този начин ще станете по-устойчиви и по-малко уязвими за травми.

Грин съветва да наблегнете на корпуса и долната част на тялото: използвайки гири правете комбинации от клякания и напад два – три подхода по 10 повторения два или три пъти седмично.

Бъдете малко суетни

Не подценявайте силата на грижата за външния си вид, следете и се грижете за лицето си. „Има голяма разлика между опитите да изглеждате с 10 години по-млади и да се опитвате да изглеждате страхотно във всяка възраст”, казва Вивиан Дилер и автор на книгата „Face It“. „Продължаване на жизнеността на кожата, косата и тялото ще ви позволи да се чувствате по-уверени и по-млади. Така че се насладете на посещенията в салоните за красота без вина! “

Добавете новост

Когато се храните правилно, изпълнявате силови тренировки и използвате кремове за лице, това може да се превърне в рутина, която ви кара да се чувствате като вече не толкова млади. „Мозъкът жадува за новост“, казва Милър. „За да се чувствате по-млади, търсете нови асоциации и нови вещи“.

Милър нарича това електрошокова терапия на вашето поведение, но не е толкова болезнено, колкото звучи. Просто направете малки промени в живота си, например, отидете в друго кафене, за да пиете сутрешното си лате или опитайте нов маршрут във вашия район.

Връщайте се в миналото

Слушайте музика или гледайте филми от младостта си. Може да ви се струва, че с такава носталгия ще се почувствате древни, но проучванията показват, че това може да има обратен ефект.

В едно от изследванията на Харвардския университет хората, които са били настанени в условия, които им напомнят за младостта им – с филми, музика и запомнящи се неща от миналото – отбелязаха подобрения в паметта, визията, нивото на щастие и цялостното здраве.

Бъдете позитивни

С възрастта е естествено да бъдем по-мрачни от колкото на 18-годишна възраст, защото заедно с годините идва опита и осъзнаване жестокостта на света. Ето защо последната стъпка, за да се почувствате по-млада, е премахването на вътрешния негатив.

„Целта се състои не в това, да отричаме по-малко приятните неща, които се случват, а да се съсредоточим на това, което върви добре“ – казва Елизабет Ломбардо, доктор по философия, автор на книгата „A Happy You“.

Ако вашият полет до романтична ваканция се забави, напомнете си, че вие и вашата половинка сте на път към целта. „Положителната настройка ще ви даде повече положителна енергия“ – казва Елизабет Ломбардо.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.