Защо е необходимо да развивате гъвкавост?

Защо е необходимо да развивате гъвкавост?

Какво е гъвкавост? За повечето хора, да бъдеш във форма означава да се движиш бързо или да се разтягаш много, но рядко си представят да седят на шпагат.

Докато според многобройни проучвания една пълноценна тренировъчна програма освен кардио тренировки и силови упражнения трябва непременно да включва упражнения за гъвкавост (стречинг).

Защо трябва да развивате гъвкавост?

Повишавате ефективността на силовите тренировки

Упражненията за гъвкавост ви позволяват да увеличите обхвата на движенията в ставите и да балансирате работата на различните мускулни групи, като по този начин увеличавате ефективността на силовите тренировки

Намалявате риска от получаване на травми

Гъвкавите и еластични мускули се адаптират по-лесно към физическата активност, което намалява риска от нараняване по време на тренировки.

Образуване на ставна течност

Синовиалната течност увеличава подвижността в ставите. Без нея ставните повърхности просто биха били изтрити. Доказано е, че като развивате гъвкавост, увеличавате производството на този флуид, като намалявате дегенерацията на ставите с течение на времето.

Подобрявате кръвообращението

Упражненията за гъвкавост подобряват кръвообращението, увеличават притока на кръв към мускулите. Това подобрява доставянето на кислород до тъканите и улеснява отстраняването на страничните продукти от разпадане, което от своя страна има положителен ефект върху процесите на възстановяване.

Профилактика на болките в гърба

Продължителното мускулно напрежение води до мускулен дисбаланс, който често е причина за болка в гърба.

Например: прекомерния тонус в мускулите на тазобедрените стави води до факта, че тазовите кости започват да се накланят напред и надолу. В резултат на това възниква напрежение в областта на лумбалната област и вследствие на това настъпва болка. Съответно, като се стремим да поддържаме еластични мускулите, премахваме този тонус и предотвратяваме появата на болка.

Така че, силно ви препоръчваме да включвате упражнения за разтягане в програмата на тренировките! Това не само ще подобри ефективността на вашите тренировки, но ще има и положително въздействие върху психо-емоционалното състояние, намалявайки нивото на стреса, което е много важно в съвременния живот.

И малко съвети…

Разтягане на краката

Развивайки гъвкавост, изпълнявайки упражнения за разтягане на краката, се ръководете от своите усещания, а не от това, колко силно можете да се разтегнете.

Гъвкавост на гърба

Ако искате да имате здрав гръбначен стълб и красива поза, упражненията за разтягане, които развиват гъвкавостта на гърба, трябва да са неразделна част от вашата тренировъчна програма.

Обем и интензивност на физическата активност

За да създадете ефективна програма за обучение, трябва да корелирате коректно обема и интензивността на физическата активност, в зависимост от целите и нивото на физическата подготовка.

Осанка

Най-често, когато говорим за осанка, ни идва в ума известна статична ситуация. И на първо място, това се отнася до баланса на мускулите и съответната позиция на ставите.

Кифоза

В медицината, назъбеният тип поза се нарича „кифоза“ (буквално преведена като „гърбица“). Кифозата причинява болки в гърба, врата, вероятно болка в раменете и крайниците. Често, кифозата се свързва с други проблеми на гръбначния стълб, като например лумбалната или цервикалната хиперлордоза.

И не забравяйте, гъвкавост означава младост!

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.