Йога с Фам – Как да застанем в поза Орел (Гарудасана)

Йога с Фам – Как да застанем в поза Орел (Гарудасана)

Поза Орел (Гарудасана) е една от равновесните пози в йогата и, както и при другата птича поза (Гарван), има усещане за привличане към центъра, когато издишването свива корема и гръбнакът се издължава.

Как се изпълнява поза Орел?

Застанете с изправен гръбнак, после стъпете на левия крак и, като издишвате, кръстосайте десния крак пред лявото бедро и пъхнете стъпалото му зад левия крак под коляното, както е показано на снимката. За да го направите, левият ви крак ще трябва да се свие малко. Тежестта на тялото пада върху петата, а задната част на кръста остава удължена.

12

Издишайте отново, кръстосайте левия лакът над десния и увийте ръцете над лактите една около друга, така че дланите да бъдат една срещу друга.

3

Останете в тази поза в продължение на няколко вдишвания и издишвания и после повторете на другата страна. Начинаещите да практикуват самостоятелно движението на ръцете.

orel3

За какво е полезна поза Орел?

Почти при всички хора едното рамо е по-схванато от другото, защото си служат предимно с дясната или лявата ръка. В резултат на съвременните технологии използваме все по-малко от капацитета на двигателните си възможности и прибягваме предимно до ограничени движения като натискане на бутони, използване на компютри и телефони. Всичко това напряга раменете, без да дава възможност на ръцете да се разтегнат докрай и да се освободят от натрупаното напрежение. Съчетано с напрежението в раменете, причинено от тревогите и емоционалния стрес, това може да предизвика големи проблеми, поради което сковаността на раменете е изключително разпространено явление. Стресът и напрежението могат също така да станат причина за нарушаване баланса на главата и така да доведат до главоболие.

За да укрепнете раменете си, изпълнявайте поза Орел само с ръцете. Ако това ви е трудно в началото, просто обхванете ръце пред гърдите, а по-късно, когато задната част на раменете ви се освободи, кръстосайте китките.

DSC_4180 a

 

Друга полза от Гарудасана, както и от всички пози в йогата, е усещането за контрол и баланс което дава, когато стоим стабилно без да залитаме и чувстваме как тялото ни е станало по-силно и гъвкаво. 

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.