Кой вид спорт е подходящ за мен?

Кой вид спорт е подходящ за мен?

Кой вид спорт е подходящ за вас? Това зависи от целите, които сте си поставили.

Преди да изберете нова форма на физическа активност, вид спорт, трябва да решите какво искате да постигнете. Много жени искат да изглеждат по-добре, искат да имат по-еластични мускули и добра фигура. Ако и вашата цел е такава, изберете вид спорт и упражнения, които имат преференциален ефект върху тези отдели, които най-много ви безпокоят.

 

 

Кой вид спорт е подходящ за мен?

Ако искате да отслабнете, трябва да се занимавате с аеробика, защото тези упражнения ще накарат сърцето ви да бие по-бързо и белите дробове ще работят по-енергично. С повишаване на сърдечната честота ще се увеличи скоростта на процесите на обмяна, необходими за изгарянето на излишните калории.

Д-р по медицина M. Полък, директор на сърдечен рехабилитационен център, определя, че за да отслабнете, е необходимо да се занимавате със спорт най-малко 3 пъти в седмицата по 30 мин., с пулс на 60-80% от максималния, и да изразходвате 300 килокалории на тренировка. В зависимост от физическото състояние интензивното ходене, скачане на въже, скачане на батут, бягане, колоездене, плуване, каране на ски или разходка с лодка са подходящи за тази цел.

Максималната сърдечна честота е около 220 удара в минута минус възрастта в години ( 220 е абстрактна стойност, главно въз основа на данните, получени при малки деца). Независимо от това колко напрегнато работите, сърцето не е способно да бие продължително с максимална честота. След няколко минути на максимално напрежение вие просто ще паднете изтощени.

За много голям брой жени да се занимават със спорт е все едно да пият горчиво лекарство. Обикновено това са тези, които бързо прекратяват тренировките. При тях липсва сериозна мотивация. С цел укрепване на сърцето и подобряване на  кръвообращението, обмяната на веществата и храносмилането, е необходимо да се извършва усилена физическа дейност. Вие няма да бъдете в състояние да укрепите сърцето, ако не го упражнявате, но не всички упражнения могат да го укрепят. Формулата на Полък се прилага и тук. За да се получи трениращо въздействие на сърдечно съдовата система, трябва да се занимавате не по-малко от 3 пъти в седмицата в продължение на 30 мин, всеки път с пулс на 60-80% от максималния за възрастта ви. Такива редовните занимания в крайна сметка ще станат нещо обичайно за вас.

Независимо от нивото на подготвеност и вида спорт, който сте избрали, през първите 10 минути на интензивни тренировки ще дишате трудно. По-късно тялото ще се запълни с кислород и ще започне да работи по-ефективно. Дишането ще стане равно, сърдечната честота ще се установи на определено ниво, и ще настъпи така наречената фаза на удоволствие. Ако се занимавате само по 10 15 мин. на ден, нищо няма да постигнете. Тренировките ще ви носят само болка и изтощение, а това е достатъчно, за да лишиш всеки от смелостта да се занимава със спорт.

Ако се занимавате със спорт месец или повече, организма започва да зависи от тренировките. Една сутрин се събуждате и осъзнавате, че не можете да живеете без спорт – той е станал неразделна част от вашия живот. Възможно е в студено утро да се насилвате да излезете на студа или да отидете в басейна, но вече знаете, че ще се чувствате по-добре след тренировка, отколкото без нея. От този момент ще започнете да съжалявате за всеки пропуснат ден без спорт.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.