Няколко ползи от редовните йога тренировки

Няколко ползи от редовните йога тренировки

Практиката на йога тренировки съществува вече един век и е преминала теста на времето. Това е оптималната тренировка за човешкото тяло.

yoga- trenirovki

Йога тренировки позволяват на тялото да поддържа гъвкавост и добра форма и да запази своите функции в активно състояние.

По въпросите за заболяванията и удължаване на живота йога тренировките са несравними по своите резултати с другите системи.

Ето и някои ползи от йога тренировки:

Баланс

Балансът понякога е труден на много хора по различни причини – физическо неудобство някъде по тялото, напрегнато съзнание или нещо друго, а йогата предлага разнични простички техники на дишане и физически контрол над отделни части от тялото, които ни помагат да го балансираме, използвайки мисълта си, и обратно – да балансираме ума си, използвайки физически упражнения.

Сила

Когато тялото е по-силно, то е по-устойчиво на външни влияния и има по-голям капацитет от способности. Йогата има техники и упражнения, които правят мускулите и ставите ни по-здрави  и издръжливи, което от друга страна помага и на психиката ни да бъде по-устойчива и стабилна.

Гъвкавост

Това е едно от качествата, които са полезни и при други тренировки, по-гъвкавото тяло издържа повече на физическо натоварване и е по-предпазено от различни видове наранявания.

yoga -trenirovki-2

Контрол

Колкото по-силни сме, колкото повече можем да балансираме и колкото по-гъвкави сме, толкова по-голям контрол имаме върху собственото си тяло, дори понякога върху своите емоции и мисли. Усещането за контрол е изключително приятно и след като имаме контрол над тялото си, и познаваме повече себе си, ние получаваме една допълнителна увереност да вкараме този контрол и в други области от живота, имаме повече решителност да се справим с разнични проблеми, да подредим света си така, както го искаме.

По-стегнато тяло

Много пъти йога тренировките се свързват единствено с баланс или разтягане.  Няма как да балансираме правилно, успешно, и за по-дълго време, ако не знаем кой мускул да стегнем, кой да отпуснем и съответно как да стягаме и отпускаме. Много пози за баланс изискват здрави и стегнати коремни и гръбни мускули например, затова предварително се правят упражнения за стягане на корем, заздравяване на мускулите на гърба или бедрата. Освен това има доста усукващи пози, в които за да се усучем повече, трябва да имаме по-стегнато тяло, а самите тези пози от своя страна ускоряват метаболизма. Да, затова повечето занимаващи се с йога хора са слаби и стегнати, а не защото не се хранят добре, хаха J

Удовлетворение и здраве

yoga -trenirovki-3

Когато тялото ни е по-стегнато, по-гъвкаво и в същото време по-силно, то е по-здраво и по-устойчиво. Предпазени сме от различни заболявания, а в някои случаи може и да излекуваме такива.  Колкото по-здрави са бедрата, толкова повече се предпазват коленете от натоварване, колкото по-здрави и силни са ни мускулите на корема и гърба, толкова повече може да се предпазим от проблеми в кръста например, дори да разрешим такива, ако имаме.

Щом тялото ни се чувства по-добре, а дори само когато научим някоя поза, която преди ни е излеждала трудна и не всеки я може, ние получаваме удовлетворение и увереност. Добре е високоинтензивните тренировки да се съчетават с йога тренировки , или друго подобно нискоинтензивно занимание, за да бъдат по-малко изморителни, но по-ефективни в същото време. Чрез йогата подобряваме резултатите си във всеки един спорт или вид танци.

Има още много други ползи, освен тези, които изброихме, освен това всеки притежава  различно ниво на сила, гъвкавост или контрол, което може да бъде силно повишено, дори когато започваме от нулата. Виждайки напредък в себе си, без значение на кое ниво сме, започваме да се чувстваме все по-добре.

Автор: Фам Кундева – инструктор в Sport Studio Kamato

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.