Спортувайте, за да не ръждясате. Спорт за здраве и интелект.

Спортувайте, за да не ръждясате. Спорт за здраве и интелект.

Липсата на спорт и движение застрашава здравето. Носи риск от много заболявания включително наднормено тегло и затлъстяване, остеопороза, диабет и хипертония. Активният начин на живот стимулира функциите на дишането и сърцето, увеличава транспорта на кръв до сърцето, оказва влияние върху намаляването на налягането, спомага за поддържане на мускулната сила и гъвкавостта на ставите.

Епидемиологичните проучвания показват, че физическите тренировки увеличават нивата на добрия холестерол и намалява общия и лошия холестерол. Под въздействието на системни усилия усвояването на глюкозата се подобрява и съдържанието на инсулин в кръвта намалява.

Спорт, болести и интелект

Храната се смята за основен фактор, предизвикващ допълнителен енергиен дисбаланс, който води до наднормено тегло и затлъстяване. Оказва се обаче, че именно липсата на спорт и заседналият живот,  трябва да се разглеждат като една от основните причини за разпространението на различни видове патология. Този фактор удвоява риска от развитие на болести на цивилизацията. Проучванията показват, че до 70% от хората, както млади, така и стари, имат навика на да прекарват пасивно свободно си време.

Средностатистическия човек прекарва няколко часа на ден пред телевизор или компютър. Поради това двигателната активност намалява. Всеки ден се използва разнообразие от техники за удобства: машини, асансьори, мобилен телефон, компютър, пералня и съдомиялна машина и т.н. Все по-малко са ситуациите в живота, които карат мускулите да работят. Ето защо, ако се грижите за здравето, се препоръчва минимум 30-минутна спорт поне три дни в седмицата, а през уикендите да удължите това време до 60 минути.

Спортът също развива умствени способности. Проучванията показват, че дългите часове обучение обуславят раста на интелекта, въпреки че това твърдение звучи малко необичайно. Интензивното движение предизвиква нервните клетки да създадат гъста мрежа от нервни връзки, благодарение на които мозъкът работи по-ефективно.

Също така спортът има положителен ефект от физическата активност върху лечението на хипертония и диабет. В случай на пациенти с диабет тип II, физическата активност в комбинация с правилното хранене може да доведе до значително подобрение. Физическото натоварване също значително увеличава имунитета, мобилизира имунната система.

Спорт и стрес

Всеки спорт е отличен метод за справяне със стреса. Движението  помага за облекчаване на стреса и подобряване на психическото състояние на човек. Движението помага за справяне с тревожността и нервното напрежение. По време на тренировка се отделят ендогенни енкефалини, които подобряват настроението на човека. Група от учени доказва, че след 10 седмици редовно ходене или не много интензивно бягане в продължение на 135 минути седмично хората се справят по-добре с безпокойство, депресия и умора, и имат много по-голяма сила.

Други интересни проучвания показват, че интензивното ходене пет пъти седмично значително подобрява самочувствието и премахва апатията след шест седмици системно ходене.

Здравето започва със спорт

Спортът е инвестиция в собственото ви здраве. Това е като храна или дори десерт за тялото. Дори краткосрочната дейност намалява риска от сериозно заболяване. Слабата физическа издръжливост се увеличава и рискът от преждевременна смърт намалява.

Дори децата имат нужда от натоварвания. Родителите могат да помагат на децата си давайки им добър пример, като организират семейни спортни дейности и придружават децата си в любимите им форми на физическа активност. Би било добре, ако велосипедът, скачането на въже, игра с топка, плуване в басейна изпълват времето на децата, а гледането на телевизия или седене пред компютъра да се превърнат в допълнение, а не в съдържанието на деня.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.