Йога в детската градина

Йога в детската градина

Йога в детската градина помага на децата по-добре да се адаптират към условията на живот, да се чувстват по-уверени и, разбира се, подобрява здравето.

yoga-v-detskata-gradina-0

Тъй като при децата умственото и физическо развитие вървят успоредно, занятията с йога в тази възраст ще дадат отличен резултат. Предвид факта, че днешните деца водят заседнал начин на живот, прекарват много време пред компютъра и телевизора, приобщаването ги към йога ще донесе полза на децата и ще помогне за по-нататъшното хармонично формиране на детския организъм.

Йога за деца: упражнения

yoga-v-detskata-gradina

Йога има положителен ефект върху тялото на детето, подобрява здравето, помага за развитието на координацията, гъвкавостта. Детето става по-еластично и здраво. Йога за деца в детската градина ще допринесат за създаването на здраво тяло и подобряване на стойката.

Ще разгледаме най-простите за изпълнение упражнения, препоръчвани за йога в детската градина.

  1. Поза планина (Tadasana). Много полезно упражнение за коремните мускули и гръбначния стълб. Застанете прави, ръцете до тялото, краката и ходилата събрани. Повдигнете ръце встрани от тялото нагоре и съберете дланите заедно. След това стъпнете на пръсти и се протегнете нагоре.

  2. Поза триъгълник (Trikonasana). Отлично средство за профилактика на запек. Добре развива и укрепва мускулите на гърба, врата, краката, ръцете. Застанете прави, ръцете до тялото. Вдигнете ръце нагоре настрани, наклонете се напред. Подред докосвайте с пръстите на ръцете противоположния крак.

  3. Поза кобра (Bhujangasana). Ако отчетем, че при повечето съвременни деца се наблюдава нарушаване на осанката, тази асана ще позволи да се регулира кръвообращението на гръбначния стълб и ще възстанови функциите на организма. Йога в детската градина в този случай ще бъде отличен помощник. Легнете по корем, ръцете на нивото на раменете, краката са заедно. Бавно повдигайте торса нагоре извивайки гърба, издърпайте шията, наклонете главата назад. Бавно се върнете в изходно положение.

  4. За децата в детската градина е много подходяща и поза лотос (Padmasana). Тя помага за успокояване на нервната система, както и за концентрация на вниманието. Седнете на килима, кръстосайте крака по такъв начин, че стъпалото на единия крак да лежи на бедрото на другия.

yoga-v-detskata-gradina-2

Йога за деца: препоръки

При изпълнение на всички асани не трябва да забравяте за дишането, защото това е един много важен компонент на ефективните занимания с йога.

Децата не възприемат йога толкова сериозно, колкото възрастните, затова занятията с йога в детската градина не трябва да бъдат сложни, а лесни и интересни. Главното е те да носят удоволствие на децата.

Целта на опитния педагог е да насочи детската енергия за създаване, подобряване на здравето, децата да се научат да водят здравословен начин на живот и с увереност да гледат в бъдещето.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.